Μεταφερθείτε στον φουτουριστικό υπόκοσμο του Βερολίνου με το επίσημο τρέιλερ για την επερχόμενη ταινία του Netflix Χωρίς Λόγια με τους Αλεξάντερ Σκάρσγκαρντ, Πολ Ραντ και Τζάστιν Θερού. Από τον Ντάνκαν Τζόουνς, τον οραματιστή σκηνοθέτη των ταινιών Φεγγάρι και Τα Τελευταία 8 Λεπτά, το Χωρίς Λόγια θα είναι διαθέσιμο στο Netflix στις 23 Φεβρουαρίου 2018.

Το Βερολίνο στο μέλλον, αλλά αρκετά κοντά για να μοιάζει οικείο. Σε αυτή τη δυναμική αλλά συχνά σκληρή πόλη, ο Λίο (Αλεξάντερ Σκάρσγκαρντ) – ανίκανος να μιλήσει εξαιτίας ενός ατυχήματος που είχε σε παιδική ηλικία- αναζητά τη χαμένη του κοπέλα, τον έρωτα της ζωής του, σε σκοτεινούς δρόμους, ξέφρενες πλατείες και σε κατοίκους- σκιές της πόλης. Καθώς ψάχνει απαντήσεις, ο Λίο βρίσκεται αντιμέτωπος με τον Κάκτους Μπιλ (Πολ Ραντ) και τον Ντακ (Τζάστιν Θερού), ένα ζευγάρι αμετανόητων Αμερικανών στρατιωτών χειρουργών σε μια δική τους αποστολή. Αυτό το εκφραστικό ταξίδι επιστημονικής φαντασίας από τον σκηνοθέτη  Ντάνκαν Τζόουνς (Φεγγάρι, Τα Τελευταία 8 Λεπτά και Warcraft: Η Σύγκρουση Δυο Κόσμων) παρουσιάζει έναν κόσμο παράξενων νομισμάτων στον οποίο η ηχώ του έρωτα και της ανθρωπιάς και εξακολουθούν να αξίζουν να ακούγονται.

Τη σκηνοθεσία του Χωρίς Λόγια υπογράφει ο Ντάνκαν Τζόουνς και το σενάριο ο Τζόουνς μαζί με τον Μάικλ Ρόμπερτ Τζόνσον. Παραγωγός της ταινίας είναι ο Στιούαρτ Φένεγκαν, ενώ οι Τσαρλς Σίσελ και Τρέβορ Μπίτι είναι εξωτερικοί παραγωγοί. Το Χωρίς Λόγια θα κυκλοφορήσει στο Netflix στις 23 Φεβρουαρίου 2018.

Η Intelsat και η Gilat ανακοίνωσαν ότι θα προσφέρουν από κοινού υποδομές 4G broadband στα δίκτυα κινητής. Το IntelsatOne Mobile Reach Solar 4G συνδυάζει τη συνδεσιμότητα που παρέχει το παγκόσμιο δίκτυο της Intelsat με το σύστημα VSAT της Gilat, για μικρές κυψέλες και κυψελικό backhaul.

Η εν λόγω υπηρεσία προσφέρει μία επιπλέον end-to-end managed λύση για τα δίκτυα κινητής που θέλουν να αναβαθμίσουν την υφιστάμενη υπηρεσία Mobile Reach Solar 3G ή να επεκτείνουν τις υπηρεσίες τους σε περιοχές όπου τα παραδοσιακά επίγεια δίκτυα είναι ασύμφορα, λόγω θεμάτων αξιοπιστίας, υποδομών ή γεωγραφίας. Αυτός ο συνδυασμός περιλαμβάνει τροφοδοσία, μονοπολικό, δορυφορικό και κυψελικό εξοπλισμό.

Η λύση μικρών κυψελών μέσω δορυφόρου Mobile Reach Solar 4G θα βοηθήσει τα δίκτυα κινητής να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση για εξελιγμένες κυψελικές υπηρεσίες στην Αφρική, που αποτελεί τη γρηγορότερα αναπτυσσόμενη αγορά κινητής. Η ευρύτερη διαθεσιμότητα πιο αξιόπιστων υπηρεσιών internet θα δημιουργήσει περισσότερες ευκαιρίες επέκτασης για μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις, που βασίζονται σε τέτοιες εξελιγμένες εφαρμογές, ώστε με τη σειρά τους να προσφέρουν πρόσθετα κοινωνικά και οικονομικά οφέλη στους πολίτες.

Ο δορυφορικός πάροχος Yahsat, με έδρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ανακοίνωσε την επιτυχή ολοκλήρωση δοκιμής για συνδεσιμότητα 50 Mbps εν πτήσει. Η ευρυζωνικότητα υψηλής ταχύτητας είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ των Yahsat, du, Etihad Airways Engineering, Hughes Network Systems και Carlisle Interconnect. Θα είναι διαθέσιμη στις αεροπορικές εταιρείες, που με τη σειρά τους θα την προσφέρουν στους επιβάτες τους, μέσα στον επόμενο χρόνο.

Χρησιμοποιώντας τον δορυφόρο Al Yah 2 της Yahsat, και τελευταίας γενιάς τεχνολογία ka-band, η δοκιμή πραγματοποιήθηκε στο Άμπου Ντάμπι, σε έναν simulator τύπου Airbus A320. Αυτό το νέο επίπεδο επιδόσεων συνδεσιμότητας εν πτήσει, σημαίνει ότι οι επιβάτες μπορούν να απολαμβάνουν σύνδεση στο internet όταν πετούν, παρόμοια με αυτή του σπιτιού ή του γραφείου τους. Οι διαθέσιμες υπηρεσίες περιλαμβάνουν streaming HD περιεχομένου, social media, online αγορές, όπως και εφαρμογές μηνυμάτων.

Μετά από αυτή την επιτυχημένη δοκιμή, η Etihad Airways θα προσκαλέσει επισκέπτες για να βιώσουν οι ίδιοι την εμπειρία σε ένα αεροσκάφος δοκιμών Airbus A320, στο πλαίσιο του Dubai Airshow, στα μέσα Νοεμβρίου. Έτσι η Yahsat και οι συνεργάτες της, σχεδιάζουν να υλοποιήσουν τα επόμενα σημαντικά βήματα μέσα στον επόμενο χρόνο, οπότε και θα διαθέσουν εμπορικά αυτή τη λύση στις αεροπορικές εταιρείες, της Μέσης Ανατολής και όχι μόνο.

Το υπουργείο επικοινωνιών & πληροφορικής της Σαουδικής Αραβίας, υπέγραψε μνημόνιο με την OneWeb για να συνεργαστούν στην ανάπτυξη λύσεων σύνδεσης 237.000 νοικοκυριών σε όλη τη χώρα, φέρνοντας οικονομική ευρυζωνικότητα, με υψηλές ταχύτητες και χαμηλή καθυστέρηση, στους κατοίκους της επαρχίας και απομακρυσμένων περιοχών. Αυτό το μνημόνιο υπεγράφη στο πλαίσιο προσπάθειας του υπουργείου να επεκτείνει το γρήγορο internet σε όλες τις περιοχές της χώρας, και να βελτιώσει τις υποδομές επικοινωνιών και τα δίκτυα δεδομένων.

Η Σαουδική Αραβία έχει θέσει ως στόχο να συνδέσει την πλειονότητα των κατοίκων σε επαρχία και απομακρυσμένες περιοχές μέχρι το 2020, και η OneWeb θα παρέχει τις απαραίτητες υποδομές για να συνδέσει αυτές τις παραδοσιακά δυσπρόσιτες περιοχές.

Η OneWeb σκοπεύει να γεφυρώσει το ψηφιακό χάσμα σε όλο τον κόσμο μέχρι το 2027, και έχει ξεκινήσει συζητήσεις με κυβερνήσεις, παρόχους, δίκτυα κινητής, και άλλους φορείς, για την παροχή υποδομών απαραίτητες για τη σύνδεση στο στο «τελευταίο χιλιόμετρο».

Η NanoRacks εκτόξευσε επιτυχώς τον δορυφόρο SIMPL (Satlet Initial-Mission Proofs and Lessons) της NovaWurks μέσω του εκτοξευτήρα μικροδορυφόρων Kaber από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), στις 27 Οκτωβρίου. Πρόκειται για τη δεύτερη εκτόξευση τύπου Kaber που πραγματοποίησε η NanoRacks μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα.

Για το συγκεκριμένο πρόγραμμα η NovaWurks χρησιμοποίησε την καινοτομική τεχνολογία HISat (Hyper-Integrated Satlet), που βασίζεται στη συναρμολόγηση μεγαλύτερων δορυφόρων από μικρά ανεξάρτητα τμήματα, που ονομάζονται satlets. Συγκεκριμένα, το SIMPL έφτασε στον ISS μέσω της NanoRacks σε κάποιες μεγαλύτερες ομάδες, ενώ συναρμολογήθηκε την περασμένη εβδομάδα από το πλήρωμα αστροναυτών, χρησιμοποιώντας κάποια μικρότερα εξαρτήματα.

Αυτά τα satlets μπορούν επίσης να συνδυαστούν ώστε να σχηματίζουν μεγαλύτερους δορυφόρους ή αστερισμούς δορυφόρων, που μοιράζονται μεταξύ τους τροφοδοσία, δεδομένα και άλλους πόρους, ώστε να εκτελούν διάφορες εργασίες. Το καθένα έχει διαστάσεις 20x20x10 εκατοστά, και διαθέτει συνδετήρες με σύστημα κλειδώματος που τους επιτρέπει να συνδέονται μεταξύ τους μηχανικά. Κάθε HISat μπορεί να εξυπηρετήσει εξωτερικά φορτία χρησιμοποιώντας έναν interface adaptor.

Η Inmarsat και η Deutsche Telekom ολοκλήρωσαν επιτυχώς τις πρώτες δοκιμές εν πτήσει, τόσο με το δορυφορικό όσο και με το συμπληρωματικό επίγειο δίκτυο, για την υπηρεσία τους, το EAN (European Aviation Network). Το EAN είναι μία dedicated λύση που συνδυάζει διαστημικό και επίγειο εξοπλισμό για να παρέχει ευρυζωνικότητα υψηλής ταχύτητας στις αεροπορικές εταιρείες. Οι πρόσφατες πτήσεις ότι το EAN λειτουργεί αποτελεσματικά στην πράξη και αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο, τόσο για τους δύο συνεργάτες, όσο και για τις Ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες και τους επιβάτες τους.

Η Inmarsat και η Deutsche Telekom πραγματοποίησαν την αξιολόγηση σε συνεργασία με τις Cobham, Thales και Nokia, χρησιμοποιώντας ένα Cessna 550 Citation 2 που τους παρείχε το NLR (Netherlands Aerospace Center). Το εν λόγω αεροσκάφος πέταξε πάνω από Γερμανία, Βέλγιο, Γαλλία και Ισπανία, καλύπτοντας περίπου 5.000 χιλιόμετρα του Ευρωπαϊκού εναέριου χώρου, ώστε να δοκιμάσουν την ενσωμάτωση τερματικών MSS (Mobile Satellite Services) και CGC (Complementary Ground Component). Έχουν προγραμματιστεί περισσότερες δοκιμαστικές πτήσεις μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Ο δορυφόρος EAN της Inmarsat, ο EANsat, που ολοκλήρωσε τις δοκιμές σε τροχιά τον περασμένο μήνα, μετά από την εκτόξευση του από την Arianespace, λειτουργεί με ένα συμπληρωματικό δίκτυο περίπου 300 επίγειων σταθμών βάσης LTE, που διαχειρίζεται η Deutsche Telekom, χρησιμοποιώντας μία πλατφόρμα AISM (Advanced Integrated Services Manager). Ο IAG (International Airlines Group) που περιλαμβάνει αεροπορικές εταιρείες όπως οι British Airways, Iberia, Aer Lingus και Vueling, είναι ο αρχικός πελάτης για τη νέα αυτή υπηρεσία.

Η CNES, η εθνική διαστημική υπηρεσία της Γαλλίας, μαζί με τη CNSA, την αντίστοιχη υπηρεσία της Κίνας, ανακοίνωσαν τα σχέδια τους για την εκτόξευση ενός κοινού δορυφόρου που θα χρησιμοποιείται για τη συλλογή στοιχείων ανέμων και κυμάτων πάνω από τους ωκεανούς. Ο δορυφόρος, που θα λέγεται CFOsat, θα επιτρέψει στους επιστήμονες να φτιάχνουν μοντέλα για τα φαινόμενα αλληλεπίδρασης της ατμόσφαιρας με τους ωκεανούς, να αναλύουν το ρόλο των κυμάτων, και να μελετούν τις ιδιότητες της θάλασσαν και των πολικών πάγων.

Οι δύο υπηρεσίες θα συμβάλλουν η καθεμία με ένα ραντάρ που θα βοηθήσει στη βελτίωση κατανόησης, εκ μέρους των επιστημόνων, του ωκεανού και του ρόλου του στην αποτροπή της κλιματικής αλλαγής. Ο δορυφόρος είναι επίσης ρυθμισμένος να στέλνει πληροφορίες πρόβλεψης καιρού για ναυτιλιακούς σκοπούς.

Τον Αύγουστο, η CNES παρέδωσε το ραντάρ SWIM (Surface Waves Investigation and Monitoring) και ένα επιστημονικό σύστημα τηλεμετρίας στο DFHSat (Dong Fang Hong Satellite) των Κινέζων συνεργατών της. Αυτά θα βρίσκονται σε ένα δορυφόρο μαζί με ένα όργανο μέτρησης ανεμοσκορπίσματος που σχεδίασε η CNSA. Οι ομάδες των CNES και DFHSat δουλεύουν μαζί στις εγκαταστάσεις Huairou, στο Βόρειο Πεκίνο, πάνω στην τελική φάση ενσωμάτωσης.

Ένας κινέζικος εκτοξευτήρας Long March θα θέσει τον δορυφόρο σε χαμηλή τροχιά για μία τριετή αποστολή το δεύτερο εξάμηνο του 2018.

Η Peraton επέλεξε την εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού EXB Solutions ως συνεργάτη για μία δημοπρασία σε συμβόλαιο της NASA, για την κατασκευή και συντήρηση εξελιγμένου δορυφορικού δικτύου νέας γενιάς. Σύμφωνα με τη NASA, το πρόγραμμα SENSE (Space Exploration Networks Services and Evolution) στοχεύει στην υποστήριξη συνεχών επιχειρήσεων, στη συντήρηση και βιωσιμότητα των δικτύων μεταβίβασης και απευθείας σύνδεσης με τη Γη, και στην εξέλιξη μίας αρχιτεκτονικής του μέλλοντος.

Η EXB συνεργάζεται ήδη με την Peraton για τη διεκπεραίωση εργασιών στο συμβόλαιο SCNS (Space Communications Network Services), δηλαδή στο πρόγραμμα που θα διαδεχτεί το SENSE. Το πρόγραμμα SENSE θα εξελίξει δορυφορικές τεχνολογίες 30-50 ετών, και θα ανοίξει το δρόμο για επιταχυνόμενη ανάπτυξη στις επικοινωνίες, στην πλοήγηση και στην εξερεύνηση. Οι μηχανικοί της EXB θα συνεργαστούν με την ομάδα του SENSE μέσα στις επόμενες εβδομάδες, οπότε και θα τεθεί επίσημα σε ισχύ η συμφωνία.

Η Savi ξεκίνησε την εμπορική διάθεση της νέας δυνατότητας Ocean ETA, προσφέροντας live streaming παρακολούθηση και υπολογισμό ώρας άφιξης για φορτία προς επίγεια και θαλάσσια μεταφορά. Η εν λόγω υπηρεσία συνδυάζει επικοινωνίες κινητής τηλεφωνίας και δορυφορικών δικτύων, ώστε να παρέχει πληροφορίες σχετικά με την τοποθεσία και την κατάσταση των φορτίων εν κινήσει.

Η τεχνητή νοημοσύνη του Ocean ETA συγκρίνει διαρκώς τις πηγές δεδομένων, ώστε να παρακολουθεί τις μεταβάσεις από τη στεριά στη θάλασσα, και να ειδοποιεί σε πραγματικό χρόνο αν μία μετάβαση δεν πραγματοποιηθεί. Η χρήση ιστορικού και δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, επιτρέπει το συνεχή υπολογισμό του εκτιμώμενου χρόνου άφιξης για κάθε στάδιο, και μπορεί να ειδοποιεί μέρες ή ώρες πριν τη μη πραγματοποίηση κάποιας μετάβασης, δίνοντας στους χειριστές χρόνο να αλλάξουν τα σχέδια της αποστολής, αν χρειαστεί.

Η Savi έχει θέσει προσαρμοσμένα γεωγραφικά όρια για κάθε λιμάνι στον κόσμο, με τη συγκεκριμένη τεχνολογία. Έτσι μπορεί να παρέχει ειδοποιήσεις όταν κάποιο φορτίο βρεθεί εντός εμβέλειας οποιουδήποτε λιμανιού, ή ορισμένου σημείου ενδιαφέροντος. Με αυτό τον τρόπο επιτρέπει στις εταιρείες μεταφορών, στα τελωνεία, στους εργάτες και στους γραφείς, να επεμβαίνουν όταν χρειάζεται.

Η Endurosat, ένα startup με έδρα στη Σόφια, που κατασκευάζει κυβικούς δορυφόρους, παρήγγειλε το σύστημα 4,5 μέτρων Gaia 100 της Orbit, που θα αποτελέσει τη βάση για τους επίγειους σταθμούς παρακολούθησης δορυφόρων της εταιρείας. Η Orbit ευελπιστεί να παραδώσει το σύστημα μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2018, προσφέροντας επιπλέον υπηρεσίες εγκατάστασης και υποστήριξης.

Το Gaia 100 είναι μία σειρά επίγειων σταθμών απομακρυσμένης ανίχνευσης, μικρών διαστάσεων, για τη λήψη δεδομένων σε πραγματικό χρόνο από δορυφόρους χαμηλής και μέσης τροχιάς. Είναι κατασκευασμένοι ώστε να αντέχουν σε αντίξοες συνθήκες, ενώ προσφέρουν λήψη δεδομένων σε πραγματικό χρόνο και ευέλικτη εγκατάσταση – για παράδειγμα σε ταράτσα ή σε θαλάσσια πλατφόρμα.

Η Endurosat υπόσχεται ότι η ρύθμιση των δορυφόρων θα γίνεται μέσα σε λίγα λεπτά, και παράδοση τους σε λίγες μέρες, τόσο για την πλήρη γκάμα δορυφόρων 10 εκατοστών, όσο και για τα σχετικά παρελκόμενα. Εστιάζοντας σε εφαρμογές συλλογικού σχηματισμού δορυφόρων, και διασύνδεση μεταξύ τους, η ομάδα της Endurosat σκοπεύει να προωθήσει τους κυβικούς δορυφόρους και σε εφαρμογές πέρα από τη χαμηλή τροχιά.

Το κέντρο αεροπορικής έρευνας Armstrong (AFRC) της NASA υπέγραψε συμβόλαιο με τη Utisat για την υποστήριξη των επικοινωνιών του Global Hawk εκ μέρους του προγράμματος εναέριων επιστημών. Η Utisat θα παρέχει εμπορική δορυφορική χωρητικότητα μέσω ku band, με κάλυψη για τις ΗΠΑ, και για τις περιοχές λειτουργίας σε Ατλαντικό και Ειρηνικό.

Το AFRC της NASA χειρίζεται τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) Global Hawk, τα οποία χρησιμοποιούνται για μελέτη της ατμόσφαιρας. Τα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο βοηθούν τους επιστήμονες στις επίγειες εγκαταστάσεις να εκτιμούν και να παρακολουθούν καλύτερα την πορεία, την ένταση και την έκταση των τροπικών καταιγίδων, καθώς αυτές προχωρούν. Αυτά τα δεδομένα μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά τη δυνατότητα πρόβλεψης καταιγίδων από τα ίχνη τους, όπως και τα πιθανά σημεία όπου θα χτυπήσουν. Η βελτιωμένη πιστότητα αυτών των προβλέψεων, βελτιώνει σημαντικά την ακρίβεια και την έγκαιρη έκδοση εξελιγμένων ειδοποιήσεων, προς όποιους είναι πιο πιθανό να πληγούν.

Το Eurochannel, ένα διεθνές κανάλι που εστιάζει στις ευρωπαϊκές ταινίες και σειρές, ανακοίνωσε ότι αναβαθμίζεται από standard definition σε high definition, μέσω της Eutelsat. Όντας ήδη απευθείας πελάτης της Eutelsat εδώ και 5 χρόνια, το κανάλι επεκτείνει τώρα τη χωρητικότητα του, μέσω του δορυφόρους Eutelsat 16A, ώστε η HD έκδοση του να μεταδίδεται στους Ευρωπαίους τηλεθεατές.

Το Eurochannel θα χρησιμοποιεί την εμβέλεια του Eutelsat 16A για να ενισχύσει την ευρωπαϊκή διανομή του, η οποία πρόσφατα επεκτάθηκε στη Ρωσία, στη Λιθουανία και στην Κροατία. Το αναβαθμισμένο κανάλι HD θα μεταδίδεται από τη Βοσνία, μέσω της Team:Media, συνεργάτη της Eutelsat.

Ο Eutelsat 16A τοποθετείται στις 16 μοίρες ανατολικά, μία περιοχή που προτιμά η εταιρεία για διανομή τηλεοπτικού περιεχομένου σε επίγεια δίκτυα, σε όλη την Ευρώπη, από το Ρέκιαβικ μέχρι τη Μόσχα, και από την Τενερίφη μέχρι την Τιφλίδα. Πάνω από 70 πάροχοι καλωδιακών και IP υπηρεσιών, σε 17 χώρες ολόκληρης της Ευρώπης, λαμβάνουν αυτή τη στιγμή περιχεόμενο από το Eurochannel.

Η Eutelsat Communications εξαγόρασε τη Noorsat, έναν πάροχο δορυφορικών υπηρεσιών στη Μέση Ανατολή, από την Orbit Holding Group στο Μπαχρέιν, προς 75 εκατομμύρια δολάρια, χωρίς χρέος και χωρίς μετρητά. Η Noorsat ιδρύθηκε το 2004 και είναι διανομέας χωρητικότητας της Eutelsat στη Μέση ανατολή. Εξυπηρετεί πελάτες μεγάλης αξίας και παρέχει υπηρεσίες για πάνω από 300 τηλεοπτικά κανάλια, σχεδόν αποκλειστικά από τις περιοχές της Eutelsat, σε Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, στις 7/8 μοίρες δυτικά και 25,5 μοίρες ανατολικά.

Σύμφωνα με τη Eutelsat, αυτή η εξαγορά αποτελεί τμήμα της ευρύτερης στρατηγικής της για να ενσωματώσει τη διανομή σε επιλεγμένες βασικές περιοχές με βίντεο, όπου μπορεί να δημιουργήσει αξία. Έτσι η εταιρεία θα μπορέσει να ενισχύσει τη μακροπρόθεσμη εμπορική ανάπτυξη των θέσεων της για βίντεο στην Αραβική περιοχή, και να αυξήσει την άμεση πρόσβαση της στους πελάτες, επιταχύνοντας την ανοδική πορεία της HDTV, όπως και την προώθηση πρόσθετων υπηρεσιών βίντεο.

Η Hughes Network Systems έθεσε σε λειτουργία την υπηρεσία δορυφορικού internet υψηλής ταχύτητας HughesNet στην Κολομβία, στις 28 Σεπτεμβρίου, που αποτελεί τη δεύτερη διάθεση υπηρεσιών της εταιρείας εκτός Βόρειας Αμερικής, μετά από τη Βραζιλία. Συγκεκριμένα λειτουργεί μέσω του HTS (High Throughput Satellite) δορυφόρου EchoStar 19, που προσφέρει χωρητικότητα πάνω από 200GB. Έτσι η πληθυσμιακή κάλυψη της υπηρεσίας HughesNet φτάνει το 75% στην Κολομβία, προσφέροντας ευρυζωνική πρόσβαση στο internet για καταναλωτές και επιχειρήσεις, ανεξάρτητα αν εξυπηρετούνται ή όχι από σταθερή γραμμή.

Η εταιρεία θα προσπαθήσει να γεφυρώσει το ψηφιακό χάσμα, παρέχοντας πρόσβαση στο internet με συμφέρον κόστος. Η τελευταία γενικά του Hughes Jupiter System αποτελεί τη βάση για την υπηρεσία HughesNet στην Κολομβία. Χρησιμοποιεί το πρότυπο DVB-S2X (Digital Video Broadcasting-Satellite-Second Generation Extension) για την αποτελεσματική χρήση του δορυφορικού bandwidth.

Η World View σχεδιάζει να προσφέρει υπηρεσίες παρατήρησης Γης από τη στρατόσφαιρα, χρησιμοποιώντας αερόστατα μεγάλου ύψους. Έτσι ολοκλήρωσε επιτυχώς την πρώτη εκτόξευση αερόστατου στρωτολίτη από το Τούσον της Αριζόνα.

Σύμφωνα με την Arizona Daily Star, η Ομοσπονδιακή Αεροπορική Αρχή (Federal Aviation Administration – FAA) απέδωσε πρόσφατα στην εταιρεία ένα πιστοποιητικό εξουσιοδότησης για εκτόξευση από το Spaceport Tuscon. Η διευθύνουσα σύμβουλος της World View, είπε ότι πρόκειται για την πρώτη εγκατάσταση στον κόσμο, ειδικά κατασκευασμένη για εκτοξεύσεις στη στρατόσφαιρα. Αυτή η εκτόξευση αποτελεί την αρχή των επιχειρήσεων στο συγκεκριμένο διαστημοδρόμιο, όπου η World View θα κατασκευάζει και θα εκτοξεύει τα περισσότερα αερόστατα της.

Η εταιρεία σκοπεύει να χρησιμοποιήσει αερόστατα στρωτολίτη για εμπορικά φορτία, σε χαμηλότερο κόστος απ’ότι οι δορυφόροι χαμηλής τροχιάς. Σύμφωνα με τη World View, τα αερόστατα στρωτολίτη μπορούν να υποστηρίξουν εφαρμογές όπως πρόβλεψη καιρού, συστήματα επικοινωνίας έκτακτης ανάγκης, αισθητήρες και επιστημονική έρευνα.

Η Carnival ανακοίνωσε το MedallionNet, μία υπηρεσία συνδεσιμότητας σε συνεργασία με τη SES Networks, που θα προσφέρει στους επιβάτες κρουαζιερόπλοιων, σύνδεση υψηλής ταχύτητας στο διαδίκτυο, μέσω WiFi. Αυτή η υπηρεσία θα χρησιμοποιεί συλλογικά τους δορυφόρους γεωστατικής και μέσης τροχιάς, τις managed υπηρεσίες, όπως επίσης την τεχνολογία κεραιών και ναυτιλίας της SES, ώστε να παρέχει σύνδεση υψηλής ταχύτητας στη διάρκεια των ταξιδιών.

Το MedallionNet χρησιμοποιεί κεραίες πολλαπλών συχνοτήτων, ρυθμισμένες σε ένα νέο σχηματισμό, ώστε να ελαχιστοποιείται οποιαδήποτε πιθανή επίδραση στη σύνδεση των επιβατών, λόγω καιρικών συνθηκών ή θέσης του πλοίου, συνδυάζοντας το bandwidth δορυφόρων από πολλαπλές τροχιές, ώστε να εγγυάται αξιόπιστη συνδεσιμότητα. Αυτή η υπηρεσία αποτελεί άλλη μία εξέλιξη από το Global Experience & Innovation Center της Carnival στο Μαϊάμι, και είναι η πρώτη υπηρεσία WiFi που έχει αναπτυχθεί με στόχο να ξεπεράσει τις προσδοκίες των επιβατών, μέσω μίας εμπειρίας που η εταιρεία αποκαλεί «GuestCentricity».

Η Eutelsat ετοιμάζεται να διαθέσει εμπορικά το κανάλι TravelXP 4K μέσω της πλατφόρμας Hotbird από την 1η Οκτωβρίου. Το TravelXP 4K, ένα κανάλι συμβατό με την τεχνολογία HDR (High Dynamic Range) θα αναμεταδίδεται μέσω καλωδιακής τηλεόρασης και IPTV στην Ευρώπη, στη Βόρεια Αφρική και στη Μέση Ανατολή.

Το TravelXP 4K θα είναι διαθέσιμο σε αγγλικά, ισπανικά, πολωνικά, σέβρικα, κροατικά και ολλανδικά, μέσα στους επόμενους μήνες. Η προσαρμογή και σε άλλες γλώσσες θα ακολουθήσει σύντομα. Το κανάλι θα περιλαμβάνει αρχικά 100 ώρες ταξιδιωτικών εκπομπών, γυρισμένων σε όλο τον κόσμο. Η έκδοση 4K του TravelXP αποτελεί επακόλουθο της επιτυχίας του TravelXP HD, που προσφέρει ταξιδιωτικές και lifestyle εκπομπές, οι οποίες αναμεταδίδονται σε πάνω από 50 εκατομμύρια νοικοκυριά παγκοσμίως.

Το TravelXP 4K είναι πλέον κρυπτογραφημένο και κωδικοποιημένο με HEVC (High Efficiency Video Coding) στα 50 καρέ ανά δευτερόλεπτο, με βάθος χρώματος 10-bit (1 εκατομμύριο χρώματα) στο χρωματικό εύρος BT2020. Επίσης είναι συμβατό με το πρότυπο HDR αλλά και με το HLG (Hybrid Log Gamma), που έχουν αναπτύξει το βρετανικό BBC και η ιαπωνική NHK. Το πρότυπο HLG παράγει πιο πλούσιες και δυναμικές εικόνες, αυξάνοντας το λόγο αντίθεσης μεταξύ των πιο φωτεινών και σκοτεινών περιοχών της οθόνης, και επεκτείνοντας το σύνολο των χρωμάτων που μπορούν να απεικονίζονται. Επίσης επιτρέπει την εμφάνιση εικόνων UHD (Ultra High Definition) σε συμβατικές τηλεοράσεις SDR (Standard Dynamic Range).

Η Mitsubishi Electric ξεκίνησε τις δοκιμές τεχνολογίας αυτόνομης οδήγησης σε λεωφόρους, χρησιμοποιώντας μετάδοση CLAS (Centimeter-Level Augmentation Service) μέσω QZSS (Quasi-Zenith Satellite System). Η εταιρεία θα διεξάγει δοκιμές οδήγησης για να επαληθεύσει την πιθανότητα υποδομικής οδήγησης, χρησιμοποιώντας σήματα CLAS και 3D χάρτες υψηλής ακρίβειας, σε συνδυασμό με τους αισθητήρες της Mitsubishi Electric, όπως ραντάρ mmWave και κάμερες.

Το CLAS είναι μία υπηρεσία ενίσχυσης εντοπισμού υψηλής ακρίβειας, που διανέμεται δωρεάν στην Ιαπωνία μέσω QZSS, και λειτουργεί υπό την αιγίδα του υπουργικού συμβουλίου. Είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει τη λειτουργία του τον Απρίλιο του 2018, και προς το παρόν βρίσκεται στην τελική βάση επαλήθευσης. Το υπουργικό συμβούλιο αναμένει ότι το CLAS θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πρακτικές εφαρμογές, όπως στη βοήθεια ασφαλούς οδήγησης και στην αυτόνομη οδήγηση.

Η ακρίβεια των υπαρχόντων λύσεων περιορίζεται σε πεδίο λίγων μέτρων, λόγω σφαλμάτων εξ αιτίας της τροχιάς, του ρολογιού και του περιθωρίου λάθους των δορυφόρων, αλλά και τοπικών περιβαλλοντικών παραγόντων, όπως οι καθυστερήσεις από την ιονόσφαιρα και την τροπόσφαιρα. Το CLAS βελτιώνει την ακρίβεια, χρησιμοποιώντας δεδομένα βελτίωσης εντοπισμού μέσω δικτύου CORS (Continuously Operating Reference Stations), το οποίο διαχειρίζεται η αρχή γεωχωρικών πληροφοριών της Ιαπωνίας. Αυτά τα δεδομένα μεταδίδονται μέσω QZSS σε δέκτες εντοπισμού υψηλής ακρίβειας, εγκατεστημένους σε οχήματα, που μπορούν να ανιχνεύσουν τοποθεσίες με ακρίβεια εκατοστών.

Η Datagroup επέλεξε την πλατφόρμα VT iDirect και τη νέα σειρά DVB-S2X iQ, ώστε να προσφέρει υπηρεσίες υψηλής ταχύτητας (High Throughput Satellite – HTS) στην πελατειακή βάση της Ουκρανίας. Η εταιρεία θα χρησιμοποιήσει το δίκτυο της iDirect ώστε να προσφέρει σύνδεση υψηλής ταχύτητας σε ένα εύρος εταιρικών αγορών, για τη λειτουργία δικτύων μεγάλης κλίμακας.

Η Datagroup ανέθεσε στην Intelsat τη χωρητικότητα για έναν από τους πιο αποτελεσματικούς δορυφόρους της. Στα μακροπρόθεσμα σχέδια, η Datagroup θα αδειοδοτήσει έναν επιπλέον αναμεταδότη χωρητικότητας HTS, ώστε να υποστηρίξει δίκτυα που μπορούν να επεκταθούν μέχρι και σε 50.000 τοποθεσίες.

Η τεχνολογία DVB-S2X της iDirect, επιτρέπει στη Datagroup να προσαρμόσει την κλίμακα του δικτύου της, με βάση ένα μοντέλο σημαντικά χαμηλότερου κόστους. Η σειρά iQ, που αναβαθμίζεται μέσω λογισμικού, είναι σχεδιασμένη για να λειτουργεί σε δίκτυα τόσο σταθερής όσο και κινητής.

Η Cubic έθεσε σε λειτουργία τις δορυφορικές κεραίες Gatr, που έχει στη διάθεση της, όπως και προσωπικό για την υποστήριξη επιχειρήσεων διαχείρισης καταστροφής, από τυφώνες στην Καραϊβική. Σε συνεργασία με διάφορους πελάτες της που ειδικεύονται στη διαχείριση καταστροφών παγκοσμίως, η Cubic έθεσε σε λειτουργία κεραίες σε Άγιο Ιωάννη, Άγιο Θωμά, Άγιο Μαρτίνο, Παρθένες Νήσους, Antigua και Barbuda.

Για παράδειγμα, στον Άγιο Ιωάννη, η κεραία Gatr παρέχει επικοινωνίες, δικτύωση και σύνδεση υψηλής ταχύτητας στο διαδίκτυο μέσω δορυφόρους, για την κλινική, το νοσοκομείο και το φαρμακείο της περιοχής, ώστε να εγγυηθεί ότι τα φάρμακα αναπληρώνονται για ασθενείς εντός και εκτός του νησιού.

Η φουσκωτή κεραία Gatr 2,4 μέτρων μπορεί να πακεταριστεί και να μεταφερθεί σε μόνο δύο βαλίτσες, με βάρος κάτω από 45 κιλά η κάθε μία, για τις μικρότερες κεραίες. Μπορεί να παρέχει επικοινωνίες υψηλής ταχύτητας σε ακραίες συνθήκες, όπως ανέμους μέχρι 12 μποφόρ.

Η Spirent Communications ανακοίνωσε τη συνεργασία της με το Πανεπιστήμιο Cranfield για την ανάπτυξη τεχνολογιών αυτόνομης οδήγησης (Connected Autonomous Vehicle – CAV). Σκοπός του συγκεκριμένου ερευνητικού έργου είναι να βελτιώσει τις τεχνολογίες τοποθεσίας και χρόνου, αλλά και τις επιδόσεις των αυτόνομων οχημάτων, όπως αεροσκάφη και αυτοκίνητα.

Οι μηχανικοί της Spirent συνεργάζονται με μεταπτυχιακούς ερευνητές του Cranfield ώστε να αναπτύξουν νέες μεθόδους δοκιμών για συγχρονισμό και εντοπισμό τοποθεσίας, χρησιμοποιώντας τα συστήματα δοκιμών της πρώτης.

Η Spirent υποστηρίζει διάφορα ατομικά ερευνητικά έργα (Individual Research Projects – IRP) στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού προγράμματος αυτόνομων οχημάτων (Autonomous Vehicle Dynamics and Control – AVDC) του Cranfield, ως συνεργάτης της αγοράς. Τα εν λόγω έργα που έχουν ήδη αναγνωριστεί, περιλαμβάνουν συγχρονισμό ρολογιού μέσω GPS για εναέριο δίκτυο διανομής με αισθητήρες, και δοκιμή ενσωμάτωσης εξοπλισμού χαρτογράφησης και λήψης για το εσωτερικό αυτόνομων οχημάτων.

Το TEMPO (Tropospheric Emissions: Monitoring of Pollution) ένα όργανο που έχει σχεδιάσει και κατασκευάσει η Bell για τη NASA, ολοκλήρωσε τη φάση δοκιμών και επιβεβαίωσης του φασματογράφου. Στο πλαίσιο του προγράμματος Earth System Science Pathfinder, η NASA επέλεξε το TEMPO ως το πρώτο όργανο Earth Venture για να παρέχει ωριαίες μετρήσεις ποιότητας αέρα σε όλη τη Βόρεια Αμερική. Αυτό το όργανο θα πραγματοποιεί ακριβείς μετρήσεις των βασικών συστατικών ατμοσφαιρικής μόλυνσης, όπως διοξείδιο του αζώτου, όζον, διοξείδιο του θείου, και ατμοσφαιρικά αεροζόλ που έχουν το μεγαλύτερο αντίκτυπο στην ανθρώπινη υγεία και στην αγροτική παραγωγή.

Τα δεδομένα του TEMPO θα παρέχουν καιρικούς χάρτες με χημικά ατμοσφαιρικής μόλυνσης, ως επιπλέον στρώμα πάνω στο χάρτη των ΗΠΑ. Το TEMPO αναμένεται να βελτιώσει τις προβλέψεις ποιότητας αέρα κατά 50%, όπως και τις μετρήσεις ατμοσφαιρικής μόλυνσης στη διάρκεια της μέρας. Επίσης θα επιτρέψει με τις προβλέψεις υψηλής ακρίβειας για συμβάντα χαμηλής ποιότητας αέρα, ώστε οι ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως οι ασθματικοί, η τρίτη ηλικία και τα παιδιά, να παίρνουν τις απαραίτητες προφυλάξεις, αλλά και να βοηθήσει τους αγρότες να παίρνουν αποφάσεις που θα βελτιστοποιούν το αποτέλεσμα της σοδειάς τους.

Το TEMPO θα βασιστεί στο συμβόλαιο HoPS (Hosted Payloads Solutions), μία υπηρεσία που χρησιμοποιεί η αμερικάνικη αεροπορία για να ταυτοποιεί φορτία με εμπορικούς φορείς, όπως δορυφόροι επικοινωνιών σε γεωστατική τροχιά. Η NASA διαχειρίζεται την αποστολή TEMPO και θα παρέχει το απαραίτητο διαστημικό όχημα. Η ημερομηνία εκτόξευσης δεν έχει καθοριστεί ακόμα.

Η Inmarsat θα παρουσιάσει τη νέα λύση SBS (Swift Broadband Safety) στο πλαίσιο δοκιμαστικής πτήσης με τη Flynt. Η αξιολόγηση θα ξεκινήσει αργότερα εντός του τρέχοντος έτους, χρησιμοποιώντας ένα πειραματικό αεροσκάφος δοκιμών, που επιτρέπει την εκτίμηση μίας ευρείας γκάμας συνθηκών.

Κατά την αξιολόγηση θα δοκιμαστούν οι δυνατότητες που έχει η λύση SBS της Inmarsat να προσφέρει ασφαλή και γρήγορη σύνδεση σε παγκόσμιο επίπεδο, ώστε να ενισχύσει την ασφάλεια και τη λειτουργία των αεροπορικών εταιρειών. Η Flynt θα παρέχει τον εξοπλισμό και το λογισμικό, όπως το Automated Flight Information Reporting System (AFIRS) και τον server διαχείρισης πτήσεων Uptime Cloud, μαζί με τεχνική υποστήριξη για τη δοκιμαστική πτήση.

Το SBS χρησιμοποιείται αυτή τη στιγμή από τις Hawaiian Airlines, Shenzhen Airlines και United Airlines. Η Airbus έχει επίσης επιλέξει να ενσωματώσει το SBS στις δημοφιλείς σειρές A320 και A330.

Η NASA έδωσε δύο κρατικά κονδύλια στο τμήμα κυβερνητικών λύσεων της Kymeta, μέσω του προγράμματος Small Business Innovation Research (SBIR). Συγκεκριμένα, της ανέθεσε να αναπτύξει διαστημικά τερματικά Ka Band, τύπου SWAP (low size, weight and power) με επίπεδα panels για τα CubeSats και άλλους δορυφόρους χαμηλής τροχιάς.

Οι εταιρείες που κερδίζουν κονδύλια SBIR καλούνται να αναπτύσσουν λύσεις με πρακτική σημασία, που να έχουν εμπορικές και μη εφαρμογές. Επίσης πρέπει να έχουν τη δυνατότητα κάλυψης των αναγκών της NASA.

Αυτή η ανακοίνωση εκ μέρους της Kymeta ήρθε λίγες μέρες μετά το μεγάλο τέλος της αποστολής Κασσίνι, που αναδείχτηκε για τις πρωτοποριακές ανακαλύψεις της, χρησιμοποιώντας τεχνολογία του 20ού αιώνα.

Η Space Alliance, που έχει ιδρυθεί από τη Thales Alenia Space και την Telespazio, υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με τη Spaceflight Industries με σκοπό την επιτάχυνση ανάπτυξης της γεωχωρικής πλατφόρμας Black Sky. Όπως αναφέρει η συμφωνία, η Space Alliance θα επιδιώξει μία επένδυση μειονότητας στη Spaceflight Industries. Έτσι θα δημιουργήσει μία κοινοπραξία αγοράς μεταξύ της Thales Alenia Space και της Spaceflight Industries, με εξειδίκευση στην παραγωγή μικρών δορυφόρων. Επιπλέον θα εφαρμόσει μία κοινή συνεργασία και συμφωνία marketing μεταξύ της Telespazio και της Black Sky.

Η Thales Alenia Space, η Spaceflight Industries και η Telespazio, ενώνουν τις δυνάμεις τους ώστε να παρέχουν έναν αστερισμό μικρών δορυφόρων. Αυτοί θα τεθούν σε λειτουργία σε συνδυασμό με ένα έξυπνο σύστημα εδάφους, ώστε να προσφέρουν υπηρεσίες σε ανταγωνιστικές τιμές, εκμεταλλευόμενοι τη μαζική και αυτοματοποιημένη επεξεργασία δεδομένων και εικόνων. Σύμφωνα με τις τρείς εταιρείες, το αποτέλεσμα είναι ένα καινοτόμο προϊόν, σχεδιασμένο όχι μόνο για παραδοσιακούς πελάτες στην αγορά εμπορικής παρατήρησης, αλλά επίσης για την υποστήριξη ανάπτυξης νέων κάθετων αγορών B2B, όπως εξόρυξη, ενέργεια, μεταφορές, οικονομία, γεωργία, βιομηχανία και περιβάλλον.

Η Isotropic Systems ολοκλήρωσε επιτυχώς τις δοκιμές της πάνω σε ένα νέο υλικό επιφάνειας για πομποδέκτες. Σύμφωνα με την εταιρεία, αυτή η τεχνολογία θα βοηθήσει στη δημιουργία ενός πομποδέκτη χαμηλού προφίλ, που θα μπορέσει να απευθυνθεί σε πολλαπλά επίπεδα των αγορών ευρυζωνικότητας, τόσο για επιχειρήσεις όσο και για ιδιώτες, που μέχρι σήμερα δεν ήταν προσβάσιμες, λόγω μεγάλου κόστους τερματικών.

Η εταιρεία προβλέπει ότι θα μειώσει το κόστος κατασκευής κατά περίπου 90%, συγκριτικά με το κόστος παραγωγής συμβατικών πομποδεκτών φασικής σειράς και επίπεδου panel. Αυτή η αλλαγή θα επιτρέψει την μαζική ευρυζωνική συνδεσιμότητα για ιδιώτες και επιχειρήσεις, σταθερή και κινητή, στις συχνότητες Ku και Ka.

Οι πομποδέκτες της Isotropic μπορούν να συνδέονται ταυτόχρονα με διάφορους δορυφόρους, χωρίς να αυξάνεται το κόστος ούτε η πολυπλοκότητα της διαδικασίας, εκμεταλλευόμενοι τη δυνατότητα ηλεκτρονικής κατεύθυνσης ακτίνας. Οι δοκιμές στα υλικά του πομποδέκτη έδειξαν εξαιρετικές επιδόσεις στις ραδιοεκπομπές, και θα βοηθήσουν στη διανομή υψηλού bandwidth σε πρωτοφανείς χαμηλές τιμές, μέσω δορυφόρων υψηλής διακίνησης (High Throughput Satellites – HTS) και παγκοσμίων δικτύων.

Η Arianespace θα εκτοξεύσει 4 νέους δορυφόρους για τον αστερισμό Galileo, χρησιμοποιώντας 2 εκδόσεις Ariane62 της νέας γενιάς πυραύλων Ariane6 από το διαστημικό κέντρο της Γαλλικής Γουιάνα. Η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (European Space Agency – ESA) θα εκτελέσει το συμβόλαιο εκ μέρους της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι εκτοξεύσεις έχουν σχεδιαστεί από το τέλος του 2020 μέχρι τα μέσα του 2021. Το συμβόλαιο προβλέπει επίσης την πιθανότητα χρήσης διαστημικού οχήματος τύπου Soyuz, από το διαστημικό κέντρο της Γουιάνα, αν χρειαστεί.

Και οι δύο αποστολές θα μεταφέρουν δύο σκάφη τύπου Galileo για να συνεχίσουν τη συμπλήρωση του αστερισμού, για το ευρωπαϊκό δορυφορικό σύστημα πλοήγησης. Οι δορυφόροι, με τον καθένα να ζυγίζει 750 κιλά περίπου, θα τοποθετηθούν σε μέση τροχιά, στο υψόμετρο των 23.222 χιλιομέτρων.

Το Galileo είναι η πρώτη από κοινού υποδομή, χρηματοδοτούμενη από την Ε.Ε., η οποία έχει επίσης την ιδιοκτησία. Συνολικά 18 δορυφόροι Galileo βρίσκονται ήδη σε τροχιά. Από αυτούς, οι 14 εκτοξεύτηκαν δύο κάθε φορά, με τη βοήθεια των Soyuz. Οι τέσσερεις τελευταίοι τέθηκαν σε τροχιά στη διάρκεια μίας μόνο αποστολής Ariane 5 ES, το Νοέμβριο του 2016. Άλλες δύο τέτοιες αποστολές έχουν προγραμματιστεί για το Δεκέμβριο του 2017 και για το καλοκαίρι του 2018.

Η Virgin Orbit ανακοίνωσε ότι η Cloud Constellation επέλεξε τη λύση Launcher One της πρώτης, ώστε να εκτοξεύσει τον αστερισμό Space Belt των data centers για αποθηκευτικό χώρο cloud στο διάστημα. Στη συμφωνία που υπέγραψαν οι διευθύνοντες σύμβουλοι των δύο εταιρειών, στη διάρκεια του World Satellite Business Week, στο Παρίσι, η Cloud Constellation επέλεξε τη Virgin Orbit ως συνεργάτη για την εκτόξευση 12 δορυφόρων που θα αποτελέσουν τη ραχοκοκαλιά επικοινωνιών του συστήματος Space Belt.

Το Space Belt είναι ένα ασφαλές παγκόσμιο δίκτυο αποθήκευσης δεδομένων στο διάστημα. Οι χρήστες του θα μπορούν να μεταφέρουν ή και να αποθηκεύουν μεγάλα σύνολα δεδομένων χωρίς την παρεμβολή υποδομών επίγειων επικοινωνιών, προστατεύοντας έτσι τα δεδομένα τους από μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση, υποστηρίζοντας παράλληλα παγκόσμιες επικοινωνίες με μειωμένη καθυστέρηση στα σημερινά multi-hop δίκτυα.

Η αρχική εκτόξευση του δικτύου Space Belt θα περιλαμβάνει 12 δορυφόρους των 400 κιλών σε χαμηλή τροχιά. Εκμεταλλευόμενο το Launcher One ως μία dedicated υπηρεσία εκτόξευσης για μικρούς δορυφόρους, ο αστερισμός Space Belt, θα τεθεί σε τροχιά μέσω μεμονωμένων εκτοξεύσεων σε γρήγορη ακολουθία. Η πρώτη εκτόξευση αναμένεται να πραγματοποιηθεί το 2019.

Η Virgin Orbit βρίσκεται στη διαδικασία πιστοποίησης και δοκιμαστικής πτήσης για την υπηρεσία Launcher One, που περιλαμβάνει έναν πύραυλο δύο φάσεων και μία πλατφόρμα εκτόξευσης που μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί πλήρως. Η εταιρεία πρόσφατα ολοκλήρωσε τη συναρμολόγηση ενός πυραύλου pathfinder στο εργοστάσιο της, στη Long Beach της Καλιφόρνια. Επίσης η ιπτάμενη πλατφόρμα εκτόξευσης 747-400 του συστήματος έχει ξεκινήσει την πρώτη της αποστολή δοκιμαστικής πτήσης. Το σύστημα είναι σχεδιασμένο ώστε να παρέχει πτήσεις χαμηλής τροχιάς για μικρούς δορυφόρους, με υψηλή απόκριση, αξιοπιστία και χαμηλό κόστος. Η αρχική πτήση του συστήματος Launcher One έχει προγραμματιστεί για το πρώτο εξάμηνο του 2018.

Η SSL (Space Systems Loral) υπέγραψε με την Azur Space Solar Power μία πολυετή και μακροπρόθεσμη συμφωνίας αγοράς, για την προμήθεια ηλιακών μπαταριών υψηλής αποδοτικότητας και πολλαπλών διασυνδέσεων, για τις ηλιακές συστοιχίες νέας γενιάς της SSL.

Στο μέλλον η εξελιγμένη μπαταρία 3G30C της Azur, ενισχυμένη μέσω ραδιενέργειας, θα τροφοδοτήσει πολλές από τις ηλιακές συστοιχίες της SSL. Η περίοδος ισχύος της συμφωνίας είναι από το 2017 μέχρι το 2020, με την επιλογή πρόσθεσης ετών. Η Azur θα κατασκευάσει τις ηλιακές μπαταρίες στο εργοστάσιο της, στο Heilbronn της Γερμανίας.

Η Azur αναπτύσσει και κατασκευάζει διαστημικές ηλιακές μπαταρίες υψηλής απόδοσης, όπως και CIC (coverglass interconnected cells), ενώ προσφέρει επίσης ηλιακούς συσσωρευτές για κάθε είδους εφαρμογές διαστημικής τροφοδοσίας. Προμηθεύει ηλιακές μπαταρίες σε πάνω από 500 δορυφόρους σήμερα, και ισχυρίζεται ότι η τεχνολογία της έχει 100% επιτυχία σε τροχιά.

Η SES ανέθεσε στη Boeing να κατασκευάσει 7 δορυφόρους MEO (Medium Earth Orbit) για το νέο της δίκτυο, το O3b mPower. Σύμφωνα με τη SES, το O3b mPower θα παρέχει πλήρως διαχειριζόμενες υπηρεσίες στις αγορές δυναμικής φορητότητας, σταθερών δεδομένων και κυβερνήσεων, χρησιμοποιώντας διαμεταγωγή πολλαπλών terabits παγκοσμίως.

Αυτός ο αστερισμός θα έχει 30.000 ακτίνες που θα μπορούν να αλλάζουν σχήμα και κατεύθυνση, όπως και να εναλλάσσονται σε πραγματικό χρόνο, ώστε να ευθυγραμμίζονται με τις αυξανόμενες ανάγκες των πελατών που αλλάζουν γρήγορα. Το O3b mPower θα παρέχει κάλυψη σε μία περιοχή περίπου 400 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων, δηλαδή στα 4/5 της επιφάνειας της Γης.

Μαζί με τη SES, οι συνεργάτες στο O3b mPower θα επενδύσουν επίσης σε σημαντικές καινοτομίες επίγειων υποδομών, που περιλαμβάνουν πόρους αποθήκευσης, επεξεργαστικής ισχύος, δρομολόγησης, ευφυία λογισμικού και πομποδέκτες για συγκεκριμένες εφαρμογές, και θα εισάγουν μία νέα έννοια στα δικτυακά endpoint – το μικρό O3b mPower Customer Edge Terminal.

Οι δορυφόροι MEO θα φέρουν ψηφιακό εξοπλισμό κατασκευασμένο από τη Boeing, και θα χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά εξαρτήματα από τη δορυφορική σειρά 702 της τελευταίας, που έχει δοκιμαστεί σε συνθήκες πτήσης. Η Boeing έχει σχεδιάσει τους δορυφόρους, που θα εκτοξευτούν μέχρι και 4 ταυτόχρονα, σε σχηματισμό στρωμάτων, ανάλογα με το όχημα εκτόξευσης που θα επιλεχθεί.

Η SES ήδη λειτουργεί το μοναδικό ευρυζωνικό σύστημα NGSO (Non-Geostationary Orbit) με 12 δορυφόρους MEO, που προσφέρουν συνδεσιμότητα υψηλής διαμεταγωγής και χαμηλής καθυστέρησης, ενώ θα εκτοξεύσει άλλους 8 δορυφόρους MEO το 2018 και το 2019. Το O3b mPower χρησιμοποιεί τον ίδιο τρόπο κατασκευής, αλλά με αυξημένο ρυθμό διαμεταγωγής, μεγαλύτερη κάλυψη και ευελιξία.

Η Iridium Communications υπέγραψε συμφωνία με τη Magnitude Space, μία αναπτυσσόμενη εταιρεία μικρών δορυφόρων. Σύμφωνα με την Iridium, η συμφωνία δείχνει το ενδιαφέρον της σε συνεργασίες με παίκτες στο χώρο διαστημικών τεχνολογιών, και ειδικά εκείνους στον τομέα των μικρών δορυφόρων με μικρή κατανάλωση ενέργειας.

Ως μέρος της συμφωνίας, οι δύο εταιρείες θα ξεκινήσουν συζητήσεις ως προς τον τρόπο συνεργασίας ώστε να επεκτείνουν τις ευκαιρίες για υπηρεσίες διαστημικού Internet of Things (IoT) με την ανάπτυξη αξιόπιστων τεχνολογιών LPGAN (Low Power Global Area Network).

Η Magnitude Space, με έδρα στο Άμστερνταμ, σχεδιάζει την υλοποίηση δικτύου 18-24 δορυφόρων που θα παρέχουν συνδεσιμότητα LPGAN σε απομακρυσμένες περιοχές, σε όλο τον κόσμο. Από την παρατήρηση της υγρασίας εδάφους σε φυτείες, μέχρι την παρακολούθηση ζώων σε φάρμες, η Magnitude Space σκοπεύει να αποτελέσει μία επιλογή χαμηλού κόστους. Συγκεκριμένα για εταιρείες που χρειάζονται τέτοιες λύσεις οι οποίες απαιτούν μεγαλύτερη αυτονομία και δυνατότητα ανταλλαγής μηνυμάτων με μικρή συχνότητα, χωρίς λειτουργία σε πραγματικό χρόνο.

Οι επιχειρήσεις IoT της Iridium είναι αυτή τη στιγμή το πιο γρήγορα αναπτυσσόμενο τμήμα της εταιρείας, με τους εμπορικούς συνδρομητές στις υπηρεσίες δεδομένων IoT να έχουν αυξηθεί κατά 20% το δεύτερο τρίμηνο του 2017, από πέρυσι.

Η Timor Telecom επεκτείνει τις υπηρεσίες της σε συνεργασία με τη SES Networks κατά περίπου 30% μέσω του στόλου δορυφόρων O3b MEO (medium Earth orbit), ώστε να θέσει σε λειτουργεί το νέο της δίκτυο 4G / LTE με κάλυψη για ολόκληρο το Ανατολικό Τιμόρ.

Η Timor Telecom θα εκμεταλλευτεί αυτή την αναβάθμιση για να παρέχει ενισχυμένη συνδεσιμότητα και ευρυζωνικές υπηρεσίες μεγαλύτερης ταχύτητας, ώστε να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες που προκύπτουν από τον όγκο των νέων συνδρομητών. Αυτή η επέκταση δικτύου θα επιτρέψει επίσης στην εταιρεία να προσφέρει βελτιωμένη εμπειρία χρήσης των υπηρεσιών mobile data.

Ως early adopter της τεχνολογίας MEO το 2014, η Timor Telecom χρησιμοποιεί bandwidth χαμηλής καθυστέρησης άνω του 1 Gbps μέσω του στόλου O3b MEO τα τελευταία τρία χρόνια. Η εταιρεία από τότε έχει αναβαθμίσει τις υπηρεσίες της τέσσερεις φορές με την SES Networks, ώστε να συμβαδίζει με τις αυξανόμενες απαιτήσεις των πελατών.

Η ETL Systems ανακοίνωσε τη δημιουργία του Stingray (=σαλάχι), μία λύση VSAT (very small aperture terminal) RF (radio frequency) μέσω οπτικών ινών. Το VSAT Fiber προσφέρει συνδεσιμότητα μέσω οπτικών ινών για μία κεραία VSAT και το κέντρο απομακρυσμένου ελέγχου. Είναι ικανό να παρέχει συνδέσεις μέχρι και 10 χιλιόμετρα χωρίς την ανάγκη ενισχυτή, και έτσι μειώνει δραστικά την απώλεια σήματος, και εγγυάται πολύ υψηλότερη ποιότητα μετάδοσης.

Το εν λόγω σύστημα είναι κατάλληλο για αντίξοες περιβαλλοντικές συνθήκες, λόγω των ανθεκτικών καλωδίων Neutrik και του αδιάβροχου περιβλήματος με πιστοποίηση IP65. Οι διπλές παροχές τροφοδοσίας εγγυώνται επίσης την αντοχή και την αδιάλειπτη απόδοση.

Το σύστημα VSAT Fiber διαθέτει ένα δίαυλο μετάδοσης για downlink, και έναν για uplink, με τον καθένα να μεταφέρει σήματα αναφοράς των 10 MHz σε διαφορετικές ίνες, για καλύτερες επιδόσεις. Επιτρέπει επίσης τα LNB (low noise block) και BUC (block up converter). Μία προαιρετική θύρα Ethernet over fiber προσφέρει παρακολούθηση και διαχείριση της εξωτερικής μονάδας, και του εξοπλισμού εξωτερικής κεραίας.

Η Intelsat και η Lamhas ανακοίνωσαν μία πολυετή συμφωνία για την παροχή δορυφορικών υπηρεσιών με υποστήριξη για διανομή περιεχομένου στην Ινδία, μέσω του δορυφόρου Intelsat 20. Η Lamhas χρησιμοποιεί μία πλατφόρμα αναμετάδοσης με πολλαπλά κανάλια ανά πάροχο, στη C band, μέσω του δορυφόρου Intelsat 20, στις 68,5 μοίρες ανατολικά, για τη διανομή υπηρεσιών σε νέα και αναδυόμενα κανάλια. Βάσει της συμφωνίας, η Lamhas επέκτεινε τις υπηρεσίες της στον Intelsat 20, ενώ ανανέωσε και τους υπάρχοντες όρους.

Ο Intelsat 20 διανέμει υπηρεσίες βίντεο, φωνής και ευρυζωνικού internet στην Ασία, στην Αφρική, στη Ρωσία και στη Μέση Ανατολή. Η C band του Intelsat 20 για βίντεο, προσφέρει προγράμματα μέσω του καλωδιακού πολυσυστήματος και των παρόχων DTH (direct to home) στην Ινδία, εξυπηρετώντας περισσότερους από 100 εκατομμύρια συνδρομητές επί πληρωμή σε όλη τη χώρα. Η υπηρεσία παροχής βίντεο της Intelsat διανέμει προγράμματα σε οικιακούς πελάτες στην Ινδία και στην ευρύτερη περιοχή, που εκτείνεται στην Ασία και στην Αφρική. Οι δορυφόροι Intelsat 20 και Intelsat 17 προσφέρουν συνδυαστικά περιεχόμενο με περισσότερα από 400 τηλεοπτικά κανάλια.

Η V-Nova και η Tata Elxsi ανακοίνωσαν μία συνεργασία που θα επιτρέψει στους παρόχους να προσφέρουν την τεχνολογία Perseus της πρώτης πιο γρήγορα. Η Tata Elxsi έχει ήδη ενσωματώσει την τεχνολογία της V-Nova στο STB (set top box) ενός παρόχου δορυφορικής τηλεόρασης στην Ευρώπη, επιτρέποντας τη γρήγορη παροχή και τα άμεσα οφέλη.

Το Perseus της V-Nova προσφέρει codecs νέας γενιάς για υπάρχοντες κωδικοποιητές και αποκωδικοποιητές, ενώ μειώνει τις απαιτήσεις τροφοδοσίας. Είναι επίσης συμβατό με συστήματα COTS (commercial off the shelf), τα οποία περιλαμβάνουν τόσο παλαιότερα όσο και τελευταίας γενιάς STB.

Σύμφωνα με τη V-Nova, τα οφέλη είναι ιδιαίτερα εμφανή στις απαιτητικές υπηρεσίες βίντεο, από HD και UHD μέχρι εφαρμογές social media, ανεξαρτήτως τύπου δικτύου. Το Perseus της V-Nova είναι συμβατό με το ισχύον πρότυπο H.264 HEVC (high efficiency video coding) ανεξαρτήτως DRM (digital radio mondiale), τα πρωτόκολλα streaming HLS (HTTP live streaming) και DASH (dynamic adaptive streaming HTTP), την εισαγωγή διαφημίσεων, και άλλες διαδικασίες. Το Perseus έχει υλοποιηθεί σε διάφορες εφαρμογές, από IPTV μέχρι OTT (over the top).

Η Toyota στην Αμερική ανακοίνωσε τη σύσταση ενός νέου τμήματος που θα εστιάζει στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών για τα μοντέλα τόσο της Toyota όσο και της Lexus (ουσιαστικά η luxury σειρά της πρώτης). Το νεοϊδρυθέν τμήμα Connected Technologies θα έχει περίπου 100 θέσεις εργασίας και θα περιλαμβάνει μέλη από τις υπάρχουσες ομάδες της Toyota που δουλεύουν σε διασυνδεδεμένα οχήματα, συστήματα πληροφορικής, και έρευνα & ανάπτυξη. Ο συνδυασμός στρατηγικής, σχεδιασμού, ανάπτυξης, μηχανικής και επιχειρήσεων της Toyota για υπηρεσίες και συστήματα διασύνδεσης, θα βοηθήσει στην εξέλιξη και στην εξατομίκευση της in-car τεχνολογικής εμπειρίας για τους πελάτες της εταιρείας. Η μετάβαση σε αυτό το νέο τμήμα θα ξεκινήσει άμεσα.

Η τεχνολογία διασυνδεδεμένων οχημάτων περιλαμβάνει σύνδεση στο internet με πολλαπλούς τρόπους, όπως μέσω smartphone ή δορυφόρου. Οι developers εστιάζουν σε δύο σημεία: με βάση τον οδηγό και με βάση το αυτοκίνητο. Το περιεχόμενο του πρώτου, όπως διαδικτυακό ραδιόφωνο, εφαρμογές και περιεχόμενο από το cloud, βοηθά στην εξατομίκευση της ιδιοκτησίας αυτοκινήτου για τον ίδιο τον οδηγό. Το περιεχόμενο του δεύτερου, προσφέρει στις αυτοκινητοβιομηχανίες την ευκαιρία να παρέχουν remote διαγνωστικά, OTA (over the air) αναβαθμίσεις λογισμικού, ψηφιακή ασφάλεια και διαχείριση οχήματος.

Η NTT Data ανακοίνωσε μία συμφωνία με τη Digital Globe ώστε να επεκτείνουν τη στρατηγική συνεργασία τους στην πλατφόρμα AW3D Metro, για την παραγωγή συνόλων δεδομένων με μοντέλα κτιρίων σε μορφή τρισδιάστατων διανυσμάτων μεγάλης κλίμακας. Έτσι θα συνδυαστούν η τεχνογνωσία ανύψωσης της NTT Data με τις εικόνες υψηλής ανάλυσης και πλατφόρμες της Digital Globe για τη δημιουργία τρισδιάστατων συνόλων δεδομένων που προσφέρουν σημαντική κάλυψη και γρήγορη απόκριση.

Η NTT Data θα δημιουργεί έτοιμα τρισδιάστατα διανυσματικά μοντέλα κτιρίων, γεφυρών και βλάστησης, χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα Geospatial Big Data (GBDX) και τις δυνατότητες απεικόνισης της Digital Globe. Το GBDX, ένα εργαλείο στο cloud με πρόσβαση στο αρχείο εικόνων 100 petabytes της Digital Globe, μπορεί να εκμεταλλευτεί αλγόριθμους μηχανικής εκμάθησης ώστε να εξελίξει τα παραδοσιακά μοντέλα τρισδιάστατης παραγωγής. Χρησιμοποιώντας τον αλγόριθμο της NTT Data στο GBDX, οι δύο εταιρείες θα μπορέσουν να αναπτύξουν το AW3D Metro με μικρότερο κόστος και σε λιγότερο χρόνο.

Τα διανυσματικά σύνολα δεδομένων θα επιτρέψουν στους παίκτες της αγοράς να λαμβάνουν αποφάσεις με σιγουριά σε έργα όπως διαχείριση συνδεδεμένων συσκευών, απεικόνιση πλοήγησης, μείωση ρίσκου ασφάλειας και σχεδιασμός έξυπνων πόλεων. Η συνεργασία αρχικά θα παράγει τρισδιάστατα διανυσματικά μοντέλα κτιρίων με textures, με ακρίβεια καλύτερη από 1 μέτρο, στην Ιαπωνία και σε άλλες περιοχές εμπορικού ενδιαφέροντος. Τα τρισδιάστατα μοντέλα κτιρίων είναι καίρια στη σχεδίαση και υλοποίηση υποδομών που θα τροφοδοτήσουν τις έξυπνες πόλεις, όπως το IoT και τα αυτόνομα οχήματα.

Η Spire Global παρουσίασε δύο νέα προϊόντα ανάλυσης και μηχανικής εκμάθησης, που εκμεταλλεύονται δεδομένα από τον αστερισμό δορυφόρων παρακολούθησης πλοίων της εταιρείας. Σύμφωνα με τη Spire, και τα δύο προϊόντα, σε συνδυασμό με το API (application programming interface) της εταιρείας, κάνουν πιο εύκολη και γρήγορη τη διαδικασία εντοπισμού πλοίων και άντλησης πληροφοριών γι’αυτά.

Στο παρελθόν, όσες εταιρείες ήθελαν να αντλήσουν δεδομένα παρακολούθησης πλοίων, έπρεπε να εξετάζουν εκατομμύρια εγγραφές σε βάσεις δεδομένων κάθε μέρα, για να βρουν τα πλοία που τις ενδιέφεραν ώστε να πάρουν επαγγελματικές αποφάσεις. Σύμφωνα με τη Spire, το προϊόν Sense Vessels αντιμετωπίζει αυτό το θέμα χρησιμοποιώντας analytics, για να βρίσκει τις νεότερες πληροφορίες σχετικά με πάνω από 300.000 πλοία, με ένα μόνο αίτημα στο API της εταιρείας. Συμπληρώνοντας τα παραπάνω, το νέο προϊόν Predict της Spire, προσθέτει ένα layer μηχανικής εκμάθησης που προβλέπει την πορεία των πλοίων.

Οι νέοι δορυφόροι της Spire, οι αναβαθμίσεις λογισμικού σε τροχιά, και οι νέοι σταθμοί εδάφους, συμβάλλουν σημαντικά στην αυξημένη ποσότητα και ποιότητα των ναυτιλιακών δεδομένων. Όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Peter Platzer, «οι δορυφόροι μας συλλέγουν πλέον δεδομένα από 75.000 μοναδικά πλοία κάθε μέρα, παρακολουθούνται σε μία βάση δεδομένων με πάνω από 300.000 πλοία, και μπορούμε να προβλέψουμε την πορεία τους βάσει περασμένων και παρόντων κινήσεων».

Η Spire αυτή τη στιγμή διαχειρίζεται 40 δορυφόρους σε τροχιά, καθώς και μία συνδυαστική ροή δεδομένων εδάφους. Οι βελτιώσεις στα analytics θα συνεχιστούν μέσα στο 2017 και στο 2018, οδηγούμενες από περισσότερες προϊοντικές κυκλοφορίες, σταθμούς εδάφους, αναβαθμίσεις λογισμικού και εξελίξεις στη μηχανική εκμάθηση, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία.

Η Δαναός και η Speedcast ανακοίνωσαν μία στρατηγική συνεργασία κατά την οποία θα συνδυάσουν τις θαλάσσιες επικοινωνίες με την εξελιγμένη διαχείριση εφαρμογών που αναπτύσσει η πρώτη. Μέσα στο 2017, οι δύο εταιρείες θα διαθέσουν από κοινού ένα ασύρματο αυτόνομο σύστημα μηχανογράφησης για πλοία, χρησιμοποιώντας τεχνολογίες όπως ανάλυση big data, IoT και ψηφιακή ασφάλεια.

Σύμφωνα με τις δύο εταιρείες, αυτό το σύστημα θα καταστήσει δυνατή την απομακρυσμένη εγκατάσταση υπηρεσιών και εφαρμογών από τρίτους κατασκευαστές, επιτρέποντας τη γρήγορη ενσωμάτωση νέων δυνατοτήτων στο πλοίο. Η Speedcast προσφέρει αυτή τη στιγμή managed δικτυακές υπηρεσίες και συνδεσιμότητα σε περισσότερα από 10.000 πλοία, ενώ η Δαναός παρέχει υποστήριξη λογισμικού σε πάνω από 6.000 πλοία και 500 ναυτιλιακές εταιρείες παγκοσμίως.

Σίγουρη θεωρεί τη μετάβαση στην τεχνολογία DVB-T2 για την μετάδοση του τηλεοπτικού σήματος η διοίκηση της ΕΙΤΗΣΕΕ (Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας). Όπως είπε χθες ο πρόεδρος της Ένωσης Πάνος Κυριακόπουλος οι συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη για το συντονισμό των συχνοτήτων με γειτονικές χώρες και οι οποίες θα κρίνουν τον αριθμό των διαύλων που θα έχει η Ελλάδα και κατ΄  επέκταση και τον αριθμό των τηλεοπτικών καναλιών, γίνονται με δεδομένη τη μετάβαση στην τεχνολογία DVB-T2.

Η διοίκηση της ΕΙΤΗΣΕΕ επανέλαβε επίσης την διαφωνία της για το νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής που αφορά στη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας τηλεοπτικής διαφήμισης και έχει κατατεθεί στη Βουλή, καθώς και τις ενστάσεις της για τη διαδικασία που έχει ξεκινήσει το ΕΣΡ (Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης) για την αδειοδότηση 7 τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας.

Αναφορικά με τις τηλεοπτικές άδειες η διοίκηση της ΕΙΤΗΣΕΕ, η οποία έχει ενημερώσει για τις θέσεις της το ΕΣΡ, αρχικά επεσήμανε ότι προφανώς οι τηλεοπτικοί σταθμοί πρέπει να λειτουργούν με νόμιμες άδειες, ενώ κατέστησε σαφές ότι δεν αναγνωρίζει την αποτυχημένη διαγωνιστική διαδικασία που έγινε πέρσι το καλοκαίρι. Μάλιστα υπάρχουν σκέψεις προσφυγής στο δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τις συνθήκες που επικράτησαν στον διαγωνισμό.

Κατά την άποψη των ιδιοκτητών τηλεοπτικών σταθμών η αδειοδότηση θα πρέπει να αφορά το σύνολο των επιχειρήσεων που έχει τη συντακτική ευθύνη γραμμικού περιεχομένου, ανεξάρτητα εάν αυτές είναι ελεύθερες ή συνδρομητικές ή μικτού τύπου και ανεξάρτητα του μέσου διανομής του που μπορεί να είναι ακόμα και υβριδικός. Σε ότι αφορά τον αριθμό των αδειών πρέπει να ληφθούν υπόψιν οι τεχνολογικές εξελίξεις που επέρχονται, οι υποχρεώσεις της χώρας έναντι της Ε.Ε. (αναβάθμιση της τεχνολογίας επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής σε DVD-T2HEVC) και οι σημερινές δυνατότητες του φάσματος. Όπως ειπώθηκε επίσης ο επενδυτής που θα συμμετέχει στην όποια διαδικασία χρειάζεται να γνωρίζει πόσες άδειες θα δοθούν συνολικά και όχι μόνον τον αριθμό των αδειών γενικού περιεχομένου (υποτίθεται ότι στη συνέχεια θα δοθούν περιφερειακές και θεματικές).

Τέτη Ηγουμενίδη

Το Νορβηγικό Διαστημικό Κέντρο ανακοίνωσε την επιτυχή εγκατάσταση σημαντικών κεραιών και ανιχνευτών στους μικροδορυφόρους NORsat1 και NORsat2, που κατασκευάστηκαν από το Εργαστήριο Διαστημικής Πτήσης του Καναδά (SFL), και εκτοξεύτηκαν στις 14 Ιουλίου από το Καζακστάν. Ιδιαίτερης σημασίας είναι η χρήση μίας μεγάλης κεραίας Yagi από το NORsat2, που θα παρέχει την πρώτη στο είδος της, μεταφορά δεδομένων μέσω VHF από το διάστημα (VDE).

Το Ινστιτούτο Αεροδιαστημικών Σπουδών, με έδρα στο πανεπιστήμιο του Τορόντο, έφτιαξε τους δύο μικροδορυφόρους για την παρακολούθηση ναυτιλιακής κίνησης, επικοινωνίες και επιστημονικές εφαρμογές, για λογαριασμό του Νορβηγικού Διαστημικού Κέντρου, με την υποστήριξη της Νορβηγικής Ακτοπλοϊκής Αρχής, του Space Norway και της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας.

Το VDE του NORsat2 θα επιτρέψει την αμφίδρομη επικοινωνία με πλοία, μέσω υψηλότερων ταχυτήτων. Σύμφωνα με το Νορβηγικό Διαστημικό Κέντρο, η πρόσθεση του VDE επιτρέπει μεγαλύτερη χωρητικότητα μηνυμάτων, βελτιωμένη αξιοπιστία παράδοσης μηνυμάτων, και αυξημένη κάλυψη επικοινωνίας από πλοίο σε πλοίο και από πλοίο σε στεριά, ακόμα και χωρίς οπτική επαφή. Η Kongsberg Seatex παρείχε τον εξοπλισμό VDE, ενώ η Space Norway θα προσαρμόσει την υπηρεσία ναυτιλιακής επικοινωνίας σε εμπορική μορφή.

Επιπλέον, οι NORsat1 και NORsat2 χρησιμοποιούν κεραίες Αυτόματου Συστήματος Ταυτοποίησης, ώστε να λαμβάνουν μηνύματα από πλοία. Επίσης ο NORsat1 επέκτεινε τέσσερεις ανιχνευτές Langmuir που αποτελούν τμήμα επιστημονικού εξοπλισμού από το πανεπιστήμιο του Όσλο, και είναι σχεδιασμένα για να μετρούν από το διάστημα τις επιδράσεις του καιρού στον εξοπλισμό επικοινωνιών και πλοήγησης.

Το SFL χρησιμοποίησε την πλατφόρμα μικροδορυφόρου νέας γενιάς NEMO για την ανάπτυξη των NORsat1 και NORsat2. Ο καθένας τους ζυγίζει περίπου 15 κιλά και έχει διαστάσεις 20x30x40 εκατοστών. Αυτοί οι μικροδορυφόροι ενσωματώθηκαν στις εγκαταστάσεις ανάπτυξης του SFL στο Τορόντο.

Με άλλους 9 τηλεοπτικούς παρόχους να συμμετέχουν στις δοκιμές Ultra HDTV της SES, τώρα υπάρχουν συνολικά 30 πάροχοι συνδρομητικής τηλεόρασης στην Αμερική. Οι συνδρομητές τους απαριθμούν συνδυαστικά πάνω από 10 εκατομμύρια, οι οποίοι τώρα πια δοκιμάζουν την πλατφόρμα 4K περιεχομένου της SES μέσα από τα δίκτυα διανομής.

Το τελευταίο κύμα των παρόχων συνδρομητικής τηλεόρασης που υπέγραψαν συμφωνία δοκιμών με τη SES, περιλαμβάνουν την Alliance Communications, που παρέχει internet, τηλεφωνία και συνδρομητική τηλεόραση στη Νότια Ντακότα και τη Μινεσότα, τη Cincinnati Bell, έναν τηλεπικοινωνιακό πάροχο στο Οχάιο, την Ιντιάνα και το Κεντάκι, και τη Douglas County Community Network, έναν πάροχο υπερυψηλών ταχυτήτων broadband και IPTV στην πολιτεία της Ουάσιγκτον.

Από τους 30 παρόχους στην πλατφόρμα 4K της SES, οι 3 έχουν ήδη ξεκινήσει την εμπορική διάθεση υπηρεσιών Ultra HD στους συνδρομητές τους, μέσω της λύσης end-to-end της SES. Αυτές οι εταιρείες είναι η Marquette Adams Communications στο Γουισκόνσιν, η Highlands Cable Group στη Βόρεια Καρολίνα, και η EPB Fiber Optics στο Τενεσί.

Η πλατφόρμα Ultra HD της SES συνδυάζει υπηρεσίες δορυφορικής διανομής, εξοπλισμό λήψης, και μία μεγάλη γκάμα 4K Ultra HD καναλιών, που περιλαμβάνουν τα Fashion One 4K, Travelxp 4K, 4KUniverse, NASA TV UHD, Insight TV, UHD1, C4K360, Funbox UHD, Nature Relaxation 4K, και το demo κανάλι Ultra HD της ίδιας της SES.

Η αρμενική Shant TV ανακοίνωσε ότι στις 15 Ιουλίου ξεκίνησε τη διάθεση μίας νέας πολυκάναλης πλατφόρμας μέσω του δορυφόρου Hotbird της Eutelsat. Έχει υπογραφεί πολυετής συμφωνία μεταξύ των δύο εταιρειών για την υποστήριξη αυτού του νέου εγχειρήματος, που θα εκπέμπει αποκλειστικά σε μορφή HD.

Αναμεταδίδοντας ήδη εδώ και μία δεκαετία μέσω του Hotbird, η Shant TV φιλοδοξεί να προσφέρει πολυκάναλη συνδρομητική τηλεόραση στην αρμενική γλώσσα. Η εκπομπή θα πραγματοποιείται μέσω του δορυφόρου Hotbird στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, και σε επιλεγμένες περιοχές της Ρωσίας. Αυτές οι υπηρεσίες θα είναι διαθέσιμες αποκλειστικά σε HD, με ελάχιστη μηνιαία συνδρομή 5€, και θα περιλαμβάνουν τα Shant Premium, Armenia Premium και Shant Music. Θα παρέχεται ως direct-to-home υπηρεσία, τόσο μέσω δορυφορικού πιάτου, όσο και μέσω IPTV.

Η αρμενική κοινότητα του Hotbird περιλαμβάνει πάνω από 4 εκατομμύρια συνδρομητές, οι οποίοι θα μπορούν να απολαμβάνουν εικόνα υψηλής ευκρίνειας. Το περιεχόμενο θα περιλαμβάνει σειρές, ταινίες, μουσικά βιντεοκλίπ και άλλες δημοφιλείς εκπομπές, όπως τα X-Factor και Ποιος Θέλει Να Γίνει Εκατομμυριούχος.

Με στόχο να παρέχουν στην Panasonic Avionics πρόσθετη χωρητικότητα, ώστε να ικανοποιήσουν της ανάγκες των πελατών για υπηρεσίες συνδεσιμότητας εν πτήσει, η Hunter Communications και η Eutelsat ανακοίνωσαν την επέκταση του συμβολαίου για multi-transponder υπηρεσίες στον δορυφόρο 115 West B της Eutelsat.

Από τότε που αυτός ο πλήρως ηλεκτρικός δορυφόρος τέθηκε σε τροχιά τον Οκτώβριο του 2015, η Panasonic Avionics χρησιμοποιούσε την ακτίνα Βόρειας Αμερικής του Eutelsat 115 West B, μέσω της συμφωνίας με τη Hunter ώστε να προσφέρει συνδεσιμότητα στους πελάτες πτήσεων εντός του Καναδικού εναέριου χώρου, συγκεκριμένα μεταξύ Newfoundland και Yukon. Η πρόσθετη χωρητικότητα αντιμετωπίζει την αυξανόμενη ζήτηση από τους πελάτες σε αυτά τα δρομολόγια.

Καθοριστικό ρόλο για την επιλογή του Eutelsat 115 West B από την Panasonic ήταν οι άριστες επιδόσεις του δορυφόρου, που είναι αποτέλεσμα των μέγιστων επιπέδων ενέργειας στην ακτίνα του, συγκριτικά με εναλλακτικές λύσεις, και ουσιαστική κάλυψη 4 μοιρών για το μεγαλύτερο τμήμα του Καναδά. Αυτή η επιπλέουσα κάλυψη έχει ως αποτέλεσμα έναν εξαιρετικό λόγο ταχύτητας / κόστους, που ανταγωνίζεται τις HTS spotbeams.

Η Arabsat ανακοίνωσε τη νέα πλατφόρμα free-to-air DVB-S2, για διεθνή αναμετάδοση αποκλειστικών καναλιών σε HD. Η πλατφόρμα θα διατεθεί στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή μέσω του δορυφόρου Badr 4 της Arabsat.

Σύμφωνα με την εταιρεία, οι τηλεθεατές σε αυτές τις περιοχές θα συνεχίσουν να λαμβάνουν μία εκτενή γκάμα δωρεάν διεθνών και τοπικών καναλιών σε HD από το hotspot της Arabsat, στις 26 μοίρες ανατολικά, και θα χρειάζονται μόνο ένα μεσαίου μεγέθους δορυφορικό πιάτο.

Η Arabsat ανακοίνωσε στα τέλη Ιουνίου ότι θα ξεκινούσε την αναμετάδοση των καναλιών V5 Monde Maghreb Orient HD και TV5 Monde Style HD μέσω της εν λόγω πλατφόρμας. Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης μέσα στον Μάιο τη διάθεση της νέας συχνότητας για το κανάλι Euronews στον Badr 4, εντάσσοντας το στο πακέτο των tier-1 τοπικών και διεθνών ειδησεογραφικών καναλιών που εκπέμπουν στη συχνότητα των 11.996 MHz.

Η εταιρία AstraSat, μας ενημέρωσε για την διαθεσιμότητα των multiswitch – cascade της Amiko και συγκεκριμένα τα μοντέλα:
9×8, 9×12 και 9×16. Οι πολυδιακόπτες Cascade, παρέχουν τη συνέχεια των γραμμών καθόδου, με αποτέλεσμα να μπορούμε να προσθέσουμε μονάδες, αυξάνοντας έτσι τον αριθμό των εξόδων για δέκτες πχ για μία πολυόροφη κεντρική εγκατάσταση. Επίσης, λόγω της ύπαρξης επίγειας εισόδου, η κάθε έξοδος θα περιλαμβάνει και το επίγειο σήμα, απαιτώντας πρίζα TV/Sat για ξεχωριστή παροχή δορυφορικού και επίγειου σήματος. Και τα 3 μοντέλα διαθέτουν T/C είσοδο με gain 9 dB, ενώ το gain στα δορυφορικά βρίσκεται στα 5 dB. Η μέγιστη στάθμη εξόδου είναι 80 dBμV στα επίγεια και 100 dBμV στα δορυφορικά, η απώλεια στις γραμμές καθόδου (trunk) είναι 5 dB ενώ η τροφοδοσία παρέχεται από τροφοδοτικό 18V~1.5A.
Να σημειωθεί ότι οι είσοδοι Sat είναι συμβατοί τόσο με Quattro όσο και με Quad LNBs.

Info: ASTRASAT, τηλ.: 2310-784232/782251, http://b2b.astrasat.gr

Η LEXIS Πληροφορική ανακοίνωσε την προσθήκη δύο νέων πανίσχυρων Secure WLAN Controllers της 4ipnet, ηγέτη στην κατασκευή ολοκληρωμένων λύσεων Wi-Fi και access management.

Τα μοντέλα της επιτυχημένης της σειράς WHG, WHG713 και WHG803, παρέχουν υπηρεσίες cloud-based management στα 4ipnet Αccess Points, με δυνατότητα ταυτόχρονης υποστήριξης τοπικών και απομακρυσμένων δικτύων με σκοπό τη διαχείριση, την παραμετροποίηση και την αναβάθμιση όλων των διαχειριζόμενων ασύρματων Access Points που βρίσκονται σε διαφορετικές τοποθεσίες.

Αποτελούν ιδανική λύση για high-density περιβάλλοντα, αφού υποστηρίζουν έως και 30.000 τοπικά και έως 30.000 on-demand accounts. Επιπλέον, ο WHG713 έχει τη δυνατότητα κεντρικής διαχείρισης έως και 600 4ipnet Access Points, ενώ ο WHG803 μπορεί να διαχειρίζεται έως 1500 4ipnet Access Points.

Σε επίπεδο πολιτικών, οι controllers WHG713 και WHG803 όχι μόνο διαθέτουν role-based πρόσβαση και πολιτικές bandwidth σε κάθε χρήστη και access point, αλλά υποστηρίζουν και πολλαπλές μεθόδους ελέγχου ταυτότητας όπως POP3, LDAP, RADIUS, Windows Domain και SIP registrar για υπηρεσίες VoIP, οι οποίες μπορούν να εκτελούνται ταυτόχρονα σε διαφορετικά δίκτυα.

Οι controllers WHG713 και WHG803 της 4ipnet αποτελούν οικονομικές και αξιόπιστες λύσεις για μεγάλες εγκαταστάσεις με ενιαία ενσύρματη και ασύρματη κάλυψη. Πέρα από IPv6 Ready, τα WHG713 και WHG803 υποστηρίζουν Network Access Control, AAA, Guest Access, Policy Management, Wireless Firewall, Rogue AP Detection & CAPWAP, κτλ.

Για μπορείτε να διαβάσετε  online  όλα τα τεύχη του περιοδικού ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΑ ΝΕΑ και να έχετε πλήρη πρόσβαση στα άρθρα του site, θα πρέπει να κάνετε  login  ως συνδρομητής ή εγγεγραμμένος χρήστης

Για μπορείτε να διαβάσετε  online  όλα τα τεύχη του περιοδικού ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΑ ΝΕΑ και να έχετε πλήρη πρόσβαση στα άρθρα του site, θα πρέπει να κάνετε  login  ως συνδρομητής ή εγγεγραμμένος χρήστης

Για μπορείτε να διαβάσετε  online  όλα τα τεύχη του περιοδικού ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΑ ΝΕΑ και να έχετε πλήρη πρόσβαση στα άρθρα του site, θα πρέπει να κάνετε  login  ως συνδρομητής ή εγγεγραμμένος χρήστης

Για μπορείτε να διαβάσετε  online  όλα τα τεύχη του περιοδικού ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΑ ΝΕΑ και να έχετε πλήρη πρόσβαση στα άρθρα του site, θα πρέπει να κάνετε  login  ως συνδρομητής ή εγγεγραμμένος χρήστης

Για μπορείτε να διαβάσετε  online  όλα τα τεύχη του περιοδικού ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΑ ΝΕΑ και να έχετε πλήρη πρόσβαση στα άρθρα του site, θα πρέπει να κάνετε  login  ως συνδρομητής ή εγγεγραμμένος χρήστης

Για μπορείτε να διαβάσετε  online  όλα τα τεύχη του περιοδικού ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΑ ΝΕΑ και να έχετε πλήρη πρόσβαση στα άρθρα του site, θα πρέπει να κάνετε  login  ως συνδρομητής ή εγγεγραμμένος χρήστης

Για μπορείτε να διαβάσετε  online  όλα τα τεύχη του περιοδικού ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΑ ΝΕΑ και να έχετε πλήρη πρόσβαση στα άρθρα του site, θα πρέπει να κάνετε  login  ως συνδρομητής ή εγγεγραμμένος χρήστης

Για μπορείτε να διαβάσετε  online  όλα τα τεύχη του περιοδικού ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΑ ΝΕΑ και να έχετε πλήρη πρόσβαση στα άρθρα του site, θα πρέπει να κάνετε  login  ως συνδρομητής ή εγγεγραμμένος χρήστης