Χρήστης:
Κωδικός:
Απομνημόνευση:
Αρχική | Το περιοδικό | ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2017 - ΤΕΥΧΟΣ 151
Cosmote TV, Nova, Nova multiview, DVR σε 4 ορόφους

Του Παράσχου Θεοδοσιάδη

MSG Τεχνική Υποστήριξη

Όταν σε μία εγκατάσταση δεν διατίθεται η καλωδίωση που θα μας εξυπηρετούσε καλύτερα, πρέπει να βρίσκουμε εναλλακτικές λύσεις διανομής σήματος. Η εγκατάσταση που θα σας περιγράψουμε παρακάτω, περιλαμβάνει «υβριδική» διανομή με ποικίλους τρόπους!

 

 

 

 

Η 4όροφη οικία για την οποία θα σας περιγράψουμε την εν λόγω εγκατάσταση , διέθετε μόνο ένα ομοαξονικό καλώδιο καθόδου ανά σημείο τηλεθέασης. Το βασικό αίτημα, ήταν η θέαση Cosmote TV, Nova και επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης στο σαλόνι, ενώ σε δωμάτιο έναν όροφο πιο πάνω, ζητήθηκε η θέαση ενός δεύτερου δέκτη Nova μέσω Multiview, η οποία θα έπρεπε να είναι διαθέσιμη σε όλους τους ορόφους. Επίσης, για όλους τους ορόφους μάς ζητήθηκε η δυνατότητα θέασης εικόνας από κάμερες ασφαλείας, επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης, καθώς και λήψης FM.

 

 

Η εγκατάσταση

Ο βασικός περιορισμός της εν λόγω εγκατάστασης, ήταν η έλλειψη της απαραίτητης καλωδίωσης. Στο σαλόνι στο οποίο θέλαμε CosmoteTV+Nova+Επίγειο, είχαμε διαθέσιμο μόνο ένα καλώδιο κεραίας, έτσι τοποθετήσαμε το Nova PVR στη σοφίτα που βρίσκεται η διανομή σήματος και μεταφέραμε με τη βοήθεια HDMI Extender μέσω UTP την εικόνα, τον ήχο και τον τηλεχειρισμό, ενώ χρησιμοποιήσαμε το μοναδικό υπάρχον καλώδιο RF για τη λήψη της CosmoteTV και του επίγειου σήματος μέσω combiner.
Ο λόγος που χρησιμοποιήθηκε HDMI Extender και όχι HD modulator, ήταν ότι ο πελάτης ήθελε την ελάχιστη καθυστέρηση στις εντολές  του τηλεχειριστηρίου.

Στο δωμάτιο υπήρχαν 2 καλώδια RF, όπου το ένα χρησιμοποιήθηκε για το δορυφορικό σήμα Nova και την επικοινωνία multiview και το άλλο για το επίγειο και την επιστροφή Nova μέσω ενός αναλογικού modulator, προκειμένου να παίζει παντού στην οικία. Το αναλογικό modulator επιτυγχάνει επίσης μικρότερη καθυστέρηση στην ανταπόκριση των εντολών του τηλεχειριστηρίου, σε σχέση με ένα HD modulator, λόγω επεξεργασίας λιγότερων δεδομένων.

Στη μία είσοδο (εκ των δύο) του ενισχυτή Ikusi NBS 604, συνδέθηκε η έξοδος RF ενός HD modulator, του οποίου η είσοδος HDMI  προερχόταν από το υπόγειο με την εικόνα από το DVR και κατΆ επέκταση από τις κάμερες HD.

Για FM χρησιμοποιήθηκε ένα απλό σύρμα, το οποίο λόγω του σημείου στο οποίο βρισκόταν,  είχε σαν αποτέλεσμα εξαιρετική λήψη,  έτσι δεν χρειάστηκε η εγκατάσταση κεραίας FM.

Τα καλώδια UTP τερματίστηκαν σε patch panel, ενώ όλα τα υλικά δικτύωσης που χρησιμοποιήθηκαν, ήταν 1000 Mbps για ταχύτερη επικοινωνία. Επίσης, στο χώρο χρησιμοποιήθηκε ένα 8 port switch κι ένα Access Point.

Το Περιοδικό
Προηγούμενα Τεύχη
Cosmote TV εκτός ομοαξονικού δικτύου πολυκατοικίας
ΜΑΡΤΙΟΣ 2017 ΤΕΥΧΟΣ 152
Συνδρομητικά πακέτα σε πολλαπλές παροχές
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2017 ΤΕΥΧΟΣ 150
Συνδρομητικά πακέτα σε πολλαπλές παροχές
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2017 ΤΕΥΧΟΣ 150
2 δορυφόροι+Επίγεια σε 4 πρίζες
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2016 ΤΕΥΧΟΣ 149
WavefrontierT90 με 5 LNB + Επίγειο + FM
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2016 ΤΕΥΧΟΣ 148
Wavefrontier T90 για 4 LNB + κινητό κάτοπτρο 1,20
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2016 ΤΕΥΧΟΣ 147
Cascade Multiswitches+ Stacker-DeStacker για3 δορυφόρους+επίγειο
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2016 ΤΕΥΧΟΣ 146
Nova – OTE TV με πολυδιακόπτη και Stacker-DeStacker
ΙΟΥΛΙΟΣ 2016 ΤΕΥΧΟΣ 145
4xQuad LNBs + επίγεια σε 3 ανεξάρτητες παροχές TV/SAT με Stacker-DeStacker
ΙΟΥΝΙΟΣ 2016 ΤΕΥΧΟΣ 144
Από 60 εκ σε 1μ για 2 δορυφόρους
ΜΑΪΟΣ 2016 ΤΕΥΧΟΣ 143
Περισσότερα άρθρα
ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΑ ΝΕΑ
img
Μπείτε στο κανάλι μας στο YouTube