• Login
  • Προφίλ
  • Συνδρομές
  • Διαφήμιση
    • Περιοδικό
    • News Letter
    • Site
  • Επικοινωνία
    • Τομέας Σύνταξης
    • Τομέας Διαφήμισης
    • Τομέας Συνδρομών
facebook
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΠΡΟΙΟΝΤΑ
    • SATELLITE
    • TERRESTRIAL
    • MEDIA PLAYERS
    • NETWORKING
    • ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ
  • REVIEWS
    • ΔΕΚΤΕΣ
    • ΚΑΤΟΠΤΡΑ
    • ΕΠΙΓΕΙΕΣ ΚΕΡΑΙΕΣ
    • HEADENDS
    • ANDROID
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΑΡΘΡΑ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • HOW TO
    • ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
  • ONLINE TEYXH

Ανίχνευση καναλιών: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Posted On 01 Οκτ 2014
By : Χριστίνα Χατζημανώλη
Tag: ISSUE 125

Του Περικλή Παντολέων

 

 

 Η αυτόματη σάρωση καναλιών στον δορυφορικό μας δέκτη, δεν αποδίδει το σύνολο των εκπεμπόμενων καναλιών από κάποια τροχιακή θέση. Σε αυτό το τεύχος, σάς υποδεικνύουμε τί πρέπει να προσέξετε για να «κατεβάσετε» τον μέγιστο αριθμό των καναλιών που μπορείτε να λαμβάνετε.

Η ανίχνευση και η τηλεφόρτωση των ψηφιακών πακέτων και καναλιών από έναν ή περισσότερους δορυφόρους, αποτελεί σαφώς μία από τις σημαντικότερες λειτουργίες σε έναν δορυφορικό δέκτη.

Πολλές φορές, δίνει κανείς εντολή για αυτόματη τηλεφόρτωση, νομίζοντας ότι μετά το πέρας της εν λόγω λειτουργίας έχει αποθηκεύσει όλα τα κανάλια που εκπέμπονται από τον εκάστοτε δορυφόρο που λαμβάνει. Δυστυχώς, το προηγούμενο δεν είναι αλήθεια, και μάλιστα είναι δυνατόν πολλά κανάλια να μείνουν «απ’ έξω» από την τηλεφόρτωση. Παρακάτω θα περιγράψουμε τις τεχνικές με τις οποίες ένας ψηφιακός δέκτης πραγματοποιεί ανίχνευση καναλιών, έτσι ώστε να γίνουν κατανοητοί και οι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να «κερδίσουμε» κάποια κανάλια κατά την τηλεφόρτωση.

Αυτόματη ανίχνευση

Ο πιο απλός τρόπος να ανιχνεύσετε και να τηλεφορτώσετε κανάλια είναι να δώσετε εντολή μέσω του μενού, η οποία συνήθως έχει τη μορφή «Αυτόματη σάρωση» ή σε αγγλικό μενού “Auto Search”. Πριν δώσετε τη συγκεκριμένη εντολή, φροντίστε να έχετε εισαγάγει σωστά τις ρυθμίσεις για το LNB στο αντίστοιχο μενού, η ονομασία του οποίου διαφέρει από δέκτη σε δέκτη. Π.χ. το μενού για τα LNB μπορεί να ονομάζεται «Ρυθμίσεις Κεραίας» ή «Κεραία» ή ακόμη και «Ρυθμίσεις LNB», αλλά και άλλες ονομασίες. Στο εν λόγω μενού θα πρέπει να προσέξετε η τάση για το LNB να είναι ενεργοποιημένη, καθώς και τον σωστό τύπο LNB, όπως π.χ. universal που είναι και πιο συνηθισμένος.

Εφόσον προσέξετε τα παραπάνω για τον δορυφόρο που θέλετε να «δείτε», τότε μπορείτε να δώσετε την εντολή της αυτόματης σάρωσης, έτσι ώστε ο δέκτης να αρχίσει να ανιχνεύει και να τηλεφορτώνει τα κανάλια που εκπέμπονται.

Χειροκίνητη ανίχνευση

Πολλές φορές, έχει προκύψει ένας νέος αναμεταδότης σε κάποιο δορυφόρο, του οποίου τα ψηφιακά στοιχεία γνωρίζετε με κάποιο τρόπο, π.χ. γιατί τα διαβάσατε στα «Δορυφορικά Νέα». Το μενού του δέκτη σάς δίνει τη δυνατότητα να εισαγάγετε τα στοιχεία ενός μόνο πομπού, δηλαδή μία μοναδική συχνότητα, πόλωση, symbol rate και FEC και να δώσετε εντολή ανίχνευσης. Ο δέκτης θα πραγματοποιήσει έλεγχο εάν η συγκεκριμένη εκπομπή όντως υφίσταται και στη συνέχεια θα τηλεφορτώσει τα κανάλια μόνο του συγκεκριμένου πομπού, τα οποία μπορούν να ανήκουν σε κάποιο πακέτο ή να πρόκειται για κάποια μεμονωμένη εκπομπή καναλιού, εάν το symbol rate είναι τετραψήφιο, π.χ. 2890, 3400, 4200 κ.τ.λ.

Ανίχνευση δικτύου

Τα ψηφιακά πακέτα συνήθως «διασυνδέουν» τις συχνότητές τους τόσο μεταξύ τους, όσο και με άλλες συχνότητες, έτσι ώστε όταν ο χρήστης εισάγει μία από τις συχνότητες του πακέτου, να τηλεφορτώσει και τις άλλες. Αυτός ο τρόπος ανίχνευσης δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως βασικός, αλλά μπορεί κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί ως συμπληρωματικός, γιατί μπορεί κάποια διασυνδεδεμένη συχνότητα να είναι νέα και να μην συμπεριλαμβάνεται στη βάση δεδομένων του δέκτη. Στην ανίχνευση αυτού του είδους, ο χρήστης εισάγει τα στοιχεία ενός πομπού, σαν να επρόκειτο να τηλεφορτώσει μόνο αυτόν το πομπό, αλλά στην επιλογή «Ανίχνευση δικτύου» θέτει «ΝΑΙ». Το αποτέλεσμα είναι να τηλεφορτωθούν και όσοι πομποί είναι ηλεκτρονικά διασυνδεδεμένοι με τον πομπό που εισήγαγε ο χρήστης.

Ανίχνευση SMATV

Πρόκειται για ανίχνευση καναλιών, όταν βρισκόμαστε σε πολυκατοικία με κεντρική δορυφορική εγκατάσταση IF-IF. Εισάγουμε μόνο έναν αριθμό από symbol rates και ο δέκτης τα δοκιμάζει όλα σε όλες τις συχνότητες. Είναι ένα χρονοβόρο είδος ανίχνευσης, εκτός κι αν ο εγκαταστάτης έχει μοιράσει στους ενοίκους τη λίστα με τις νέες συχνότητες της κεντρικής εγκατάστασης, τις οποίες μπορούμε να εισαγάγουμε χειροκίνητα, σύμφωνα με την προηγούμενη μέθοδο.

Τυφλή Ανίχνευση – Blind Scan

Ευτυχώς πλέον πολλά μοντέλα δεκτών, περιλαμβάνουν τη δυνατότητα της λεγόμενης τυφλής ανίχνευσης, κατά την οποία ανιχνεύονται και τα τέσσερα τμήματα της μπάντας Ku, με κάποιο προκαθορισμένο βήμα. Οι τρόποι τυφλής ανίχνευσης ποικίλουν ανάλογα τον κατασκευαστή, έτσι υπάρχουν blind scan χωρίς καμία απολύτως δυνατότητα παραμετροποίησης από τον χρήστη, αλλά υπάρχουν και Blind scan στα οποία ορίζουμε αρχική και τελική συχνότητα, αρχικό και τελικό Symbol rate, πολώσεις κτλ. Σαφώς, η τυφλή ανίχνευση είναι πιο χρονοβόρα από την τυπική αυτόματη ανίχνευση, ωστόσο μας χαρίζει σε πολλές περιπτώσεις αρκετά περισσότερα κανάλια, ειδικά εάν ο δέκτης μας διαθέτει πεπαλαιωμένη data base συχνοτήτων. Η μέθοδος Blind Scan, συναντάται τόσο σε δέκτες Linux Enigma 2, όσο και σε δέκτες με κλειστά λόγισμικά.

Βάση δεδομένων – Data base

Όλοι οι ψηφιακοί δέκτες διαθέτουν στη μνήμη τους μία βάση δεδομένων, δηλαδή ένα σύνολο από δεδομένα που αποτελούνται από ψηφιακά στοιχεία συντονισμού, ή αλλιώς ομάδες από συχνότητες, πολώσεις, ρυθμούς συμβόλων (symbol rates) και FEC για κάθε δορυφόρο που περιλαμβάνεται στη βάση δεδομένων.

Το εν λόγω σύνολο δεδομένων υπάρχει μέσα στη μνήμη του δέκτη κατά την αγορά του, αλλά σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αναφέρουμε ένα σημαντικό στοιχείο: η βάση δεδομένων ενός ψηφιακού δέκτη κάποια στιγμή δεν ανταποκρίνεται πλήρως στην πραγματικότητα, γιατί συμβαίνουν αρκετές αλλαγές στους πομπούς των δορυφόρων, που σημαίνει ότι πολλά κανάλια αλλάζουν συχνότητα ή ψηφιακά στοιχεία συντονισμού, εμφανίζονται νέα κανάλια ή κάποια κανάλια κλείνουν εντελώς, ενώ η βάση δεδομένων του ψηφιακού δέκτη δεν «ενημερώνεται» γι’ αυτές τις αλλαγές.

Το αποτέλεσμα είναι ότι μία αυτόματη ανίχνευση καναλιών ανταποκρίνεται μόνο για την τελευταία φορά που ανανεώθηκε η βάση δεδομένων του ψηφιακού δέκτη. Έτσι εάν η δική σας βάση δεδομένων είχε ανανεωθεί ένα χρόνο πριν, τότε η αυτόματη ανίχνευση του δέκτη σας θα τηλεφορτώσει τα κανάλια των οποίων τα ψηφιακά στοιχεία συντονισμού δεν άλλαξαν καθόλου από πέρυσι. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν πολλές και ισχυρές πιθανότητες να «χάνετε» κανάλια κατά την αυτόματη τηλεφόρτωση.

Τρόποι ανανέωσης της βάσης δεδομένων (Update)

Η βάση δεδομένων των ψηφιακών δεκτών μπορεί να ανανεώνεται με κάποιους τρόπους, έτσι ώστε η εκάστοτε αυτόματη ανίχνευση να γίνεται πιο αποδοτική.

Μέσω δορυφόρου: Σε περίπτωση που ο δέκτης σας μπορεί να αναβαθμίζεται μέσω δορυφόρου, είναι δυνατό με κάποια αναβάθμιση να «κατεβεί» μαζί με το νέο software και νέα βάση δεδομένων. Για να ενεργοποιήσετε τη νέα βάση δεδομένων μετά τη δορυφορική αναβάθμιση του δέκτη, πρέπει να δώσετε εντολή από το μενού για «εργοστασιακές ρυθμίσεις» ή σε αγγλικό μενού «Factory Reset». Τότε και μόνο τότε η νέα βάση δεδομένων θα ενεργοποιηθεί, αλλά προφανώς θα πρέπει να επαναλάβετε αυτόματη ανίχνευση.

Με αναβάθμιση λογισμικού: Και σε αυτήν τη περίπτωση ισχύουν τα ίδια περί εργοστασιακών ρυθμίσεων, ενώ υπάρχει περίπτωση να βρείτε αρχείο με data base συχνοτήτων για τον δέκτη σας, το οποίο μπορείτε να «φορτώσετε» στον δέκτη με την ίδια μέθοδο, όπως η αναβάθμιση λογισμικού ή μέσω FTP σε δέκτες Linux Enigma 2. Σε έναν δέκτη Linux, αρκεί να αντικαταστήσουμε ένα αρχείο (συνήθως το satellites.xml) με ένα πιο ενημερωμένο που θα βρούμε στο internet και να κάνουμε επανεκκίνηση τον δέκτη. Βέβαια, σε αυτή τη περίπτωση θα πρέπει να είμαστε εξοικειωμένοι με την πρόσβαση ftp, αλλά από τη στιγμή που θα έχουμε σετάρει το πρόγραμμα, η διαδικασία διαρκεί ελάχιστα και αμέσως ο δέκτης μας αποκτά τις πιο πρόσφατες συχνότητες όλων των δορυφόρων, με τη λιγότερη αναστάτωση και τον πιο σύντομο χρόνο ανίχνευσης καναλιών.

Χειροκίνητη: Η χειροκίνητη ενημέρωση της βάσης δεδομένων προϋποθέτει ότι με κάποιο τρόπο γνωρίζετε κάποιες νέες συχνότητες (πχ από τους πίνακες καναλιών) και γενικότερα κάποιες αλλαγές ψηφιακών στοιχείων και τις «περνάτε» στον δέκτη σας από το μενού.

Προγράμματα settings editors: Ακόμη μία τεχνική ανανέωσης της βάσης δεδομένων είναι η χρήση προγραμμάτων, με τη βοήθεια των οποίων διαχειριζόμαστε τις ρυθμίσεις καναλιών από τον υπολογιστή μας και στη συνέχεια μεταφέρουμε τις ρυθμίσεις αυτές στον δέκτη μας, ο οποίος είναι κατάλληλα συνδεδεμένος με τον Η/Υ.

Αυτόματη ανανέωση συχνοτήτων μέσω internet: Αναμφισβήτητα, η καλύτερη μέθοδος ανανέωσης συχνοτήτων, είναι να υπάρχει κάποιος server ο οποίος θα ενημερώνεται διαρκώς και συνεχής σύνδεση του δέκτη στο internet, προκειμένου με κατάλληλες ρυθμίσεις να αναβαθμίζει άμεσα και εύκολα την data base συχνοτήτων. Η συγκεκριμένη μέθοδος δεν είναι εφικτή σε όλους τους δέκτες, ενώ πρόσφατα εμφανίστηκαν plugins για λογισμικά Enigma 2, τα οποία πραγματοποιούν αυτό ακριβώς.

 

Συμπερασματικά, μπορούμε να αναφέρουμε ότι με όποιο τρόπο και να τηλεφορτώνουμε κανάλια στον δέκτη μας, πάντα θα υπάρχει η πιθανότητα να μας έχουν ξεφύγει κάποια. Συνεπώς θα πρέπει να είμαστε ενημερωμένοι πρώτα εμείς και στη συνέχεια να διατηρούμε ενημερωμένη και τη βάση δεδομένων μας. Καλές λήψεις!

 



  • google-share
Next Story

Πολυπλεξία προγραμμάτων – PIDs – μέρος Γ

Σχετικά Άρθρα

off

Πολυπλεξία προγραμμάτων – PIDs – μέρος Γ

Posted On 01 Οκτ 2014

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

Περιεχόμενα τεύχους

Πρόσφατα Άρθρα

Ο Pablo έρχεται στην Ελλάδα με τη φωνή του Νικόλα και την υπογραφή του Vodafone TV

Posted On 11 Ιούν 2019

ΑΝΤ1 και Blackstone σε νέο κύκλο διαπραγμάτευσης με τις τράπεζες για τη Forthnet

Posted On 11 Ιούν 2019

Συμφωνία ΕΛΔΟ με Airbus Defence & Space

Posted On 17 Μάι 2019

Προς υλοποίηση το έργο Video Assistant Referee

Posted On 16 Μάι 2019

Προσπάθεια για επίλυση των προβλημάτων στους ραδιοφωνικούς σταθμούς

Posted On 16 Μάι 2019

Στοιχεία Επικοινωνίας

Smart Press
Mάγερ 11
104 38 Αθήνα
τηλ: 210-5225479
fax: 210-5241900
e-mail: smart@smartpress.gr

Πρόσφατα άρθρα

  • Ο Pablo έρχεται στην Ελλάδα με τη φωνή του Νικόλα και την υπογραφή του Vodafone TV
  • ΑΝΤ1 και Blackstone σε νέο κύκλο διαπραγμάτευσης με τις τράπεζες για τη Forthnet
  • Συμφωνία ΕΛΔΟ με Airbus Defence & Space
  • Προς υλοποίηση το έργο Video Assistant Referee
  • Προσπάθεια για επίλυση των προβλημάτων στους ραδιοφωνικούς σταθμούς

Πρόσφατα σχόλια

    Ιστορικό

    • Ιούνιος 2019
    • Μάιος 2019
    • Απρίλιος 2019
    • Μάρτιος 2019
    • Φεβρουάριος 2019
    • Ιανουάριος 2019
    • Δεκέμβριος 2018
    • Νοέμβριος 2018
    • Οκτώβριος 2018
    • Σεπτέμβριος 2018
    • Αύγουστος 2018
    • Ιούλιος 2018
    • Ιούνιος 2018
    • Μάιος 2018
    • Απρίλιος 2018
    • Μάρτιος 2018
    • Φεβρουάριος 2018
    • Ιανουάριος 2018
    • Δεκέμβριος 2017
    • Νοέμβριος 2017
    • Οκτώβριος 2017
    • Σεπτέμβριος 2017
    • Αύγουστος 2017
    • Ιούλιος 2017
    • Ιούνιος 2017
    • Μάιος 2017
    • Απρίλιος 2017
    • Μάρτιος 2017
    • Φεβρουάριος 2017
    • Ιανουάριος 2017
    • Δεκέμβριος 2016
    • Νοέμβριος 2016
    • Οκτώβριος 2016
    • Αύγουστος 2016
    • Ιούλιος 2016
    • Ιούνιος 2016
    • Μάιος 2016
    • Απρίλιος 2016
    • Μάρτιος 2016
    • Φεβρουάριος 2016
    • Ιανουάριος 2016
    • Δεκέμβριος 2015
    • Νοέμβριος 2015
    • Οκτώβριος 2015
    • Αύγουστος 2015
    • Ιούλιος 2015
    • Ιούνιος 2015
    • Μάιος 2015
    • Απρίλιος 2015
    • Μάρτιος 2015
    • Φεβρουάριος 2015
    • Ιανουάριος 2015
    • Δεκέμβριος 2014
    • Νοέμβριος 2014
    • Οκτώβριος 2014

    Kατηγορίες

    • ANDROID
    • featured
    • HEADENDS
    • HOW TO
    • MEDIA PLAYERS
    • NETWORKING
    • REVIEWS
    • SATELLITE
    • SECURITY
    • TERRESTRIAL
    • top-slider
    • ΑΡΘΡΑ
    • ΔΕΚΤΕΣ
    • ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
    • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • ΕΙΚΟΝΑ-ΗΧΟΣ
    • ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ
    • ΕΠΙΓΕΙΕΣ ΚΕΡΑΙΕΣ
    • ΕΡΕΥΝΕΣ ΑΓΟΡΑΣ
    • ΠΕΔΙΟΜΕΤΡΑ
    • ΠΡΟΙΟΝΤΑ
    • ΡΕΠΟΡΤΑΖ
    • ΣΕΙΡΕΣ – ΤΑΙΝΙΕΣ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • Χωρίς κατηγορία

    Μεταστοιχεία

    • Σύνδεση
    • Ροή καταχωρίσεων
    • Ροή σχολίων
    • WordPress.org

    Δείτε Επίσης

    • Myphone
    • Digital Life
    • Games Life
    • Thats Life
    • DronesMania
    • The Dots
    • Cool Home

    ΣΥΝΕΔΡΙΑ

    • Hotel Tech
    • Security Project
    • InfoCom Security
    • Mobile Connected World
    • E-business And Social Media
    • InfoCom World
    • InfoCom Cyprus
    Το site χρησιμοποιεί cookies. Προχωρώντας στο περιεχόμενο, συναινείτε με την αποδοχή τους.Αποδοχή Περισσότερα
    Privacy & Cookies Policy

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
    Necessary
    Always Enabled
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
    Non-necessary
    Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
    SAVE & ACCEPT