Σε τρεις κατευθύνσεις κινείται ο Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός (ΕΛΔΟ) σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οργανισμού, Χριστόδουλο Πρωτοπαπά.

Η πρώτη αφορά την διοικητική του οργάνωση, την στελέχωση και την τακτοποίηση άλλων τυπικών θεμάτων. Έχουν ανακοινωθεί οι πρώτες 10 θέσεις αριστείας που προβλέπεται από τη νομοθεσία. Η ανταπόκριση είναι πολύ μεγάλη .Έχουν κατατεθεί 250 αιτήσεις. Μεταξύ αυτών υπάρχουν περιπτώσεις εξαιρετικών επιστημόνων που στελεχώνουν διαστημικά κέντρα και μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού που θέλουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα και να εργαστούν για τον ΕΛΔΟ. Εντός των ημερών θα οριστικοποιηθεί η short list των υποψηφίων. Για να υπάρχει πλήρης διαφάνεια κατά τη διαδικασία των προσλήψεων έχει ζητηθεί η συνδρομή της ESA.

Η δεύτερη, σύμφωνα με τον κ. Πρωτοπαπά, είναι «η κατοχύρωση και διεθνής αναγνώριση του ΕΛΔΟ. Με μια σειρά από συμμετοχές σε διεθνείς διαστημικές διασκέψεις, ενεργοποιώντας και προσωπικές γνωριμίες, καταφέραμε να δρομολογήσουμε συνεργασίες με μεγάλους διαστημικούς οργανισμούς όπως είναι η NASA, η CNES (National Centre for Space Studies – ο γαλλικός διαστημικός οργανισμός) και η UK Space Agency (ο αντίστοιχος Βρετανικός). Βρισκόμαστε σε επικοινωνία με πάρα πολλούς εθνικούς διαστημικούς οργανισμούς της Ιαπωνίας, Κορέας, Ινδίας, Κίνας, Μεξικού, Βραζιλίας, Ισημερινού κλπ. και εντός των πρώτων μηνών του 2019 θα ξεκινήσουμε την υπογραφή Μνημονίων και συμφωνιών συνεργασίας. Έχει ήδη υπογραφεί Μνημόνιο Συνεργασίας με τη διαστημική υπηρεσία της Ρουμανίας. Στο πλαίσιο των διεθνών μας δραστηριοτήτων συμμετέχουμε στη Διεθνή Επιτροπή που έχει συγκροτήσει η ΝΑΣΑ για την εξερεύνηση της Σελήνης και του πλανήτη Άρη και την 1η Φεβρουαρίου θα συμμετέχω στην ειδική συνάντηση για την κλιματική αλλαγή που πραγματοποιείται στο Παρίσι υπό την αιγίδα του προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν. Κατά τη διάρκεια των επαφών μας με τους μεγάλους διαστημικούς οργανισμούς του εξωτερικού έχουμε εξασφαλίσει σημαντικά οφέλη για την Ελλάδα. Μεταξύ αυτών είναι και η δωρεάν εκτόξευση μικροδορυφόρων που θα κατασκευάζονται από τα Ελληνικά Πανεπιστήμια.

H τρίτη κατεύθυνση που έχουμε κινηθεί από τις πρώτες ημέρες είναι να αναδείξουμε την Ελλάδα ως κέντρο φιλοξενίας διαστημικών συνεδρίων, συναντήσεων και ανταλλαγής διαστημικής γνώσης. Έχουμε προτείνει και αναμένουμε θετική απάντηση για τη διοργάνωση στην Ελλάδα, τον Μάιο, του International Space Forum – Ministerial Level / Mediterranean Chapter. Επίσης τον ερχόμενο Ιούνιο ο ΕΛΔΟ θα γίνει στην Ουάσιγκτον επίσημο μέλος στον IAF (International Astronautical Federation) και τον Ιούλιο οργανώνουμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα International Space Camp για φοιτητές από όλες τις χώρες στο οποίο έχουν προσκληθεί να μιλήσουν σημαντικές παγκόσμιες προσωπικότητες στον τομέα του διαστήματος. Παράλληλα, βρισκόμαστε σε επαφή με μεγάλες διαστημικές εταιρείες για να τις ενθαρρύνουμε να αποκτήσουν παρουσία στην Ελλάδα και να προσλάβουν Έλληνες επιστήμονες.»

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του ΕΛΔΟ «δεν έχουμε ακόμα συνειδητοποιήσει πόσο σημαντική είναι η διαστημική αγορά. Καθημερινά όλοι μας χρησιμοποιούμε πολλές υπηρεσίες που βασίζονται στη διαστημική τεχνολογία. Η διαστημική βιομηχανία παγκοσμίως είναι μια αγορά άνω των 200 δις ευρώ και μεγαλώνει με ρυθμό 9% κατά μέσο όρο τα τελευταία 10 χρόνια. Στην Ελλάδα δε η ανάπτυξή της είναι αξιοπρόσεκτη και μάλιστα κατά τα τελευταία δύσκολα χρόνια. Σημαντικότατος αριθμός επιχειρήσεων, ακαδημαϊκών, ερευνητικών και εθελοντικών οργανισμών δραστηριοποιούνται ενεργά στον τομέα καταγράφοντας ετήσιο κύκλο εργασιών μεγαλύτερο των 200 εκατ. ευρώ και περισσότερους από 3.000 απασχολούμενους, ιδιαίτερα υψηλής εξειδίκευσης. Πεδίο δράσης αποτελούν οι νέες εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης, του Internet of Things, των αυτόνομων οχημάτων και πλοίων, η «έξυπνη γεωργία» οι «έξυπνες πόλεις» και βεβαίως η περαιτέρω εξερεύνηση της Σελήνης και του πλανήτη Άρη.»

Γιατί όμως είναι σημαντική η ίδρυση του ΕΛΔΟ; Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού «η διαστημική βιομηχανία αναπτύσσεται παγκοσμίως με την αρωγή και τη συνεργασία των κρατών και είναι απολύτως αναγκαία η ύπαρξη οργανισμών όπως ο ΕΛΔΟ. Σήμερα οργανισμοί διαστήματος ιδρύονται σε πολλές χώρες που βρίσκονται σε πολύ χειρότερη κατάσταση από την Ελλάδα. Κατά τη συμμετοχή μου στο International Forum στο Μπουένος Άιρες είχα εκπλαγεί από το γεγονός ότι οι περισσότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής που έχουν το μέγεθος της Ελλάδας έχουν από καιρό δραστηριοποιηθεί στο διάστημα και έχουν ιδρύσει δικούς τους Διαστημικούς Οργανισμούς».

«Ο ΕΛΔΟ θέλει να πρωτοστατήσει στη διεθνή πρωτοβουλία της Ελλάδος για το Διάστημα και να βοηθήσει, μεταξύ άλλων, στην ανάπτυξη ολοκληρωμένων λύσεων για τη Ναυτιλία από Ελληνικές Βιομηχανίες» υπογραμμίζει επίσης ο πρόεδρος του Οργανισμού και προσθέτει: «Εντός των επόμενων μηνών θα ξεκινήσει η διοργάνωση κοινών συναντήσεων μεταξύ των Ελληνικών Βιομηχανιών με τις Γαλλικές και Αγγλικές στο πλαίσιο της συνεργασίας που ήδη έχει δρομολογηθεί με την CNES και τη UKSA. Αυτές οι ημερίδες θα ονομάζονται Space Industry Days. Επίσης θα ενθαρρύνουμε συνεγκαταστάσεις και συνεργασίες μεγάλων εταιρειών του εξωτερικού με ελληνικές διαστημικές βιομηχανίες προτείνοντας κοινά διαστημικά προγράμματα είτε στο πλαίσιο της ESA είτε σε διακρατικό επίπεδο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της δραστηριότητας του ΕΛΔΟ ήταν και η εξαγγελία μας για τη συλλογή προτάσεων από Έλληνες επιστήμονες και βιομηχανίες για την εξερεύνηση της Σελήνης και του Άρη. Κατόπιν αυτού υποβάλαμε στην ΝΑΣΑ 14 προτάσεις. Δεν θα μπορούσε να συμβεί αν δεν υπήρχε ένα κοινό σημείο αναφοράς και προώθησης της διαστημικής δραστηριότητας».