Χρήστης:
Κωδικός:
Απομνημόνευση:
Αρχική | Το περιοδικό | ΒΗΜΑ - ΒΗΜΑ
ΜΑΡΤΙΟΣ 2017 - ΤΕΥΧΟΣ 152
Αναπαραγωγή HEVC στο PC με τον PotPlayer

Ο Αλγόριθμος συμπίεσης HEVC έγινε γνωστός μέσω του δορυφορικού UltraHD, στο οποίο χρησιμοποιήθηκε ως λύση στο πρόβλημα του αυξημένου εύρους ζώνης. Πλέον, συναντάμε όλο και περισσότερα αρχεία video με τον συγκεκριμένο αλγόριθμο, για τα οποία έχει υπάρξει η ανάγκη αναπαραγωγής τους και στο PC! Παρακάτω έχουμε μία αξιόλογη πρόταση που ονομάζεται PotPlayer!

 

 

 

Ο αλγόριθμος συμπίεσης HEVC ή αλλιώς Η.265, έλυσε το πρόβλημα του εύρους ζώνης των δορυφορικών καναλιών UltraHD, καθώς πλέον είναι εφικτή η ίδια ποιότητα video με περίπου το μισό bit rate σε σχέση με τον αλγόριθμο AVC/H.264, ενώ οι καλύτερες προβλέψεις του αλγόριθμου, επιτρέπουν σαφώς καλύτερη ποιότητα εικόνας.

Για παράδειγμα, ένα video με ανάλυση 1080p60, απαιτεί 10 Mbps με AVC/H.264 και μόλις 5 Mbps με HEVC/H.265, ενώ ένα video Ultra HD με frame rate 60 fps, θα απαιτούσε 35 Mbps στη πρώτη περίπτωση και μόλις 18 Mbps με HEVC/H.265, γεγονός εξαιρετικά σημαντικό για δορυφορική εκπομπή.

Ο εν λόγω αλγόριθμος – μεταξύ άλλων - χρησιμοποιεί macroblocks των 64 x 64 pixels έναντι του AVC που χρησιμοποιεί 16×16 pixels, καθώς και 35 δια-εικονικές κατευθύνσεις, έναντι 9 του AVC, κωδικοποιώντας τα διανύσματα κίνησης με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια.

Το HEVC δεν χρησιμοποιείται μόνο για video UltraHD, αλλά και για χαμηλότερης ανάλυσης αρχεία, καθώς το μειωμένο εύρος ζώνης ισχύει και για τα τελευταία. Έτσι, μπορούμε να έχουμε πχ ένα video 720p διάρκειας μιάμισης ώρας ακόμη και με 350 MB, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό τόσο για αρχειοθέτηση σε υπολογιστή, όσο και για την ευκολότερη αναπαραγωγή αυτή καθαυτή.

Εάν δοκιμάσετε αναπαραγωγή ενός αρχείου HEVC σε PC, είναι πολύ πιθανόν να βρεθείτε αντιμέτωποι με διάφορα προβλήματα, ακόμη και με καταξιωμένα προγράμματα, όπως πχ το VLC, το οποίο προς το παρόν δεν τα πάει πολύ καλά με τον συγκεκριμένο αλγόριθμο.
Ευτυχώς, υπάρχει μία ιδιαίτερα αξιόπιστη και δωρεάν λύση!

PotPlayer

Ο κορεάτικος PotPlayer είναι ένας δωρεάν software media player, ο οποίος έχει αναπτυχθεί από έναν από τους δημιουργούς του KMPlayer. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα παρέχει ιδιαίτερα πολυάριθμες ρυθμίσεις και ισχυρή παραμετροποίηση, διαθέτει ενσωματωμένους codecs, ενώ ταυτόχρονα παρέχει και τη δυνατότητα DXVA, CUDA, QuickSync (επιτάχυνση υλικού) για μείωση της χρήσης CPU, ειδικά σε λιγότερο ισχυρούς υπολογιστές.
Μία ακόμη ιδιαίτερα χρήσιμη δυνατότητα είναι οι πλήρεις επιλογές για την εμφάνιση των υπότιτλων, που σημαίνει ότι η παρακολούθηση ταινιών με εξωτερικούς υπότιτλους, διευκολύνεται στο μέγιστο.
Ο PotPlayer υποστηρίζει όλα τα σύγχρονα αρχεία video & audio συμπεριλαμβανομένου και του HEVC, όλους του τύπους υπότιτλων, web camera, εγγραφή ήχου, αποθήκευση στιγμιότυπων και πολλά άλλα.
Το πρόγραμμα διαθέτει εξαιρετικά πολλές ρυθμίσεις, σε σημείο που πολλοί χρήστες παραπονέθηκαν ότι μπερδεύονται, ωστόσο στις περισσότερες περιπτώσεις δεν θα χρειαστεί να ασχοληθείτε με όλα όσα θα δείτε.

Το Περιοδικό
Προηγούμενα Τεύχη
Streaming καναλιών στο κινητό με το dreamDroid
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2017 ΤΕΥΧΟΣ 151
Sat.tv. Τα κανάλια των Hot Bird στο …κινητό σας!
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2017 ΤΕΥΧΟΣ 150
Πολλαπλές λήψεις με ένα… «πιάτο»
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2016 ΤΕΥΧΟΣ 148
Δορυφορικά κάτοπτρα: Όσα πρέπει να ξέρετε
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2016 ΤΕΥΧΟΣ 147
Λειτουργίες των ψηφιακών δεκτών
ΙΟΥΛΙΟΣ 2016 ΤΕΥΧΟΣ 145
Αυτόματη εύρεση δορυφόρων
ΙΟΥΝΙΟΣ 2016 ΤΕΥΧΟΣ 144
OpenATV 5.3. Κάντε reload στους Dreambox
ΜΑΪΟΣ 2016 ΤΕΥΧΟΣ 143
Facebook plugin για δέκτες Linux Enigma2
ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2016 ΤΕΥΧΟΣ 142
Δείτε όλα τα κανάλια σας σε Android smartphone & tablet με το ANDR
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2016 ΤΕΥΧΟΣ 140
Διορθώσεις στη ρύθμιση κινητού κατόπτρου
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2016 ΤΕΥΧΟΣ 139
Περισσότερα άρθρα
ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΑ ΝΕΑ
img
Μπείτε στο κανάλι μας στο YouTube